Dubbel gevoel

Het zijn altijd die dubbele gevoelens. Ja, met de feestdagen om de hoek heb ik enorm zin om tijd door te brengen met mijn gezin. Ik hou van de sfeer, van de rust, van het knusse. Maar ik besef ook altijd dat in deze periode veel kinderen buiten de boot vallen. Het is een beetje een stokpaardje van me geworden in de loop der jaren. Kinderen die mishandeling, verwaarlozing of misbruik meemaken missen in de vakantie hun rustpunt op school. Zeker voor die kinderen waar de vakantie dit jaar zelfs nog is verlengd met een week. 

Daar komt nog bij dat feestjes, kerstdiners, cadeautjes en leuke uitjes lang niet vanzelfsprekend zijn voor ieder kind. Eerder nam ik al een podcast op over Sinterklaas. Ondanks wat er vaak wordt beweerd op televisie of in verhalen, komt Sinterklaas helaas lang niet bij alle kinderen op bezoek evenals dat gezelligheid rondom de kerst en/of oud en nieuw geen vanzelfsprekendheid is.. 

Het helpt al enorm als we ons hiervan bewust zijn. Door er niet automatisch vanuit te gaan dat het overal feest is, stel je je open op, kun je nieuwsgierig zijn naar een kind en zo misschien wel heel veel betekenen voor iemand.

Gratis tips

In deze Corona tijd kan de spanning in alle gezinnen dus sneller oplopen en neemt stress toe. We weten dat als er meer stress speelt, dat dit een verhoogd risico met zich meebrengt als het gaat om huiselijk geweld en kindermishandeling. Hoe kunnen we er in deze tijd voor zorgen dat kinderen veilig blijven en steun ontvangen als ze het zwaar hebben? Download gratis mijn 10 tips om zelf te lezen, om als professional in te zetten of om te delen met gezinnen die dit nodig hebben. Laten we in deze tijd goed naar elkaar omkijken en kinderen en hun gezinnen die dit nodig hebben extra steunen.

E-Book kwetsbare kinderen

Luisteren & leren ?

Welke podcasts zijn er de laatste tijd weer gelanceerd? Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje. 

Wat betekent veiligheid voor jou? In deze podcast aflevering praat ik met Esther Mulder in een Clubhouse room over veilig en onveilig opgroeien. Wat betekent veiligheid eigenlijk en wat  kun je als professional doen om helpen die veiligheid te bevorderen?

 ? Luister hier de aflevering terug.

De kindcheck uit stap 1 van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling – wat is het en hoe werkt het precies? Een must ‘hear’ podcast voor alle professionals die de stappen van de Meldcode behoren te volgen. 

In stap 1 van de Meldcode moeten professionals die werkzaam zijn met volwassenen in stap 1 een kindcheck doen. Over de kindcheck doen veel verhalen de ronde en zijn veel misverstanden. In deze podcast aflevering leg ik precies uit wat er van jou als professional wordt verwacht rondom de kindcheck. 

? Luister hier de aflevering terug.

In de media

Leuk nieuws! Vanaf deze maand ben ik vaste blogger voor Kinderopvang Totaal. Ik deel mijn kennis met professionals in de kinderopvang. Ook beantwoord ik, als panellid, vragen voor J/M Ouders

Er werden twee artikelen op J/M Ouders gepubliceerd. Eén over seksuele voorlichting aan jongens en één als panellid over wat je als ouder kunt doen als je dochter via Instagram regelmatig dickpics in haar inbox krijgt.

En ik werkte mee aan een artikel voor Flair Online.

Ik hou je op de hoogte van nieuwe publicaties!

Tip van de Maand – Hoe rijk zijn we eigenlijk?

Rijkdom gaat niet (alleen) over geld, maar ook over warmte, samenzijn, een basis hebben, een fijn ‘nest’ hebben en gezinsactiviteiten kunnen doen. In deze periode is het extra waardevol om wat van die rijkdommen te delen. En dat hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn.

Denk bijvoorbeeld aan kinderen van wie de ouders ziek zijn, of die midden in een (vecht)scheiding zitten; of aan kinderen die in armoede opgroeien. Misschien kun je meer delen van jezelf dan je in eerste instantie denkt. 

Breng wat lekkere dingen naar de voedselbank. Koop eens een kleinigheidje voor een kind. Stuur een kaartje. Nodig iemand te eten uit. Of vraag gewoon eens aan anderen hoe het met hen gaat. En bedenk dat de vakantietijd voor sommige kinderen een moeilijke periode is. Vraag bijvoorbeeld aan een kind hoe dat eigenlijk voor hem of haar is: “Heb je zin in de vakantie? Waarom wel/niet?” Vraag naar hun thuissituatie en stel je open.

Ik vind het belangrijk om interesse te tonen in de ander, en om zeker rondom de feestdagen wat warmte te delen. Daarmee kun je al een groot verschil maken voor de ander. Voor mij is dat het ultieme feestdagen-gevoel.

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.