Signaleren, zorgvuldig handelen en lastige onderwerpen bespreekbaar maken kun je leren!

Vandaag zelf nog aan de slag met de thema's huiselijk geweld en kindermishandeling, seksualiteit en (veilig) opgroeien? Al langere tijd verzorgt Dessaur Trainingen online trainingen. Hierdoor is afstand goed overbrugbaar en kunnen professionals - verdeeld over Nederland of juist werkzaam buiten Nederland - ook prima een training volgen en geïnspireerd raken.

Bijna alle trainingen zijn online beschikbaar en er kan altijd nieuw trainingsaanbod ontwikkeld worden in overleg met de opdrachtgever.

Uiteraard bieden wij ook trainingen in open aanbod of incompany aan.

Online aanbod voor professionals

E-book 'Zeg néé tegen seksueel misbruik'

Maak jij je weleens zorgen om kinderen, maar weet je niet precies wat je dan moet doen? Als je met kinderen of ouders werkt, heb je misschien zorgen over seksueel misbruik of andere vormen van kindermishandeling. Dat is vreselijk, maar je kunt er gelukkig iets aan doen!

Jij kunt als professional het verschil maken in het leven van een kind. In dit E-book 'Zeg néé tegen seksueel misbruik' vertel ik je hoe, en krijg je o.a. een introductie op Het Vlaggensysteem, de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling en de DESSAUR methode als leidraad voor een zorggesprek.

Online masterclass: seksueel misbruik 'on top of mind'

Ben je opgeleid aandachtsfunctionaris en ben je toe aan verdieping en uitbreiding van je rugzak?

Veel professionals vinden dit één van de lastigste thema's om mee bezig te zijn. Vraag jij je ook af wat zijn signalen die kunnen duiden op seksueel misbruik, hoe je daar het beste op kunt reageren, welke vragen je wel en niet kunt stellen, wat je vooral niet ‘moet’ doen of juist wel en hoe je kunt reageren op een onthulling (self - disclosure) van een kind. Dit en nog veel meer komt aan de orde gedurende deze interactieve masterclass waarin je ook voldoende gelegenheid krijgt om vragen te stellen.

Luistertraining seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar maken

  • Door regelmatig te oefenen, merk je dat je seksueel gedrag eenvoudiger bespreekbaar maakt.
  • Je ervaart dat je een gesprek zonder zweethanden en extra spanning aangaat en leert vertrouwen op je eigen taal.
  • Je kunt specifiek seksueel gedrag bespreekbaar maken met verzorgers.

Beluister 11 geluidsfragmenten en ervaar hoe je seksueel gedrag en zorgen bespreekbaar kunt maken met ouders, kinderen en collega’s.

Webinars voor en door organisaties

Dessaur Trainingen biedt webinars voor zowel kleine als grotere groepen. Ook is het altijd mogelijk om een webinar op maat te verzorgen over thema's rondom huiselijk geweld, kindermishandeling, seksualiteit en (veilig) opgroeien.

Voor ouders en/of ouderavonden verzorgt Dessaur Trainingen webinars over seksuele opvoeding. Denk bijvoorbeeld aan het webinar ‘In 7 stappen naar een gezonde seksuele opvoeding’.

"Vanuit Junis hebben wij, samen met Naomi van ‘Naomi maakt bespreekbaar’, het webinar ‘In 7 stappen naar een gezonde seksuele opvoeding’ verzorgd voor meer dan 80 ouders. Er was veel belangstelling en mooi om te zien dat dit onderwerp vandaag de dag zo ‘leeft’. Tijdens dit interactieve en ook gewoon leuke webinar vertelde Naomi hoe je kunt reageren op ‘lastige’ vragen van je kinderen en gaf ze voorbeelden van dagelijkse gebeurtenissen waar je op in kunt spelen om seksualiteit bespreekbaar te maken met je kind, de zogenaamde haakjes. Ouders waren zeer actief betrokken en konden aan het einde hun vragen stellen. Naomi maakt een toch wel pittig onderwerp luchtig bespreekbaar en maakt de drempel voor ouders en verzorgers laag om hier vragen over te stellen door de interactie gedurende dit webinar. We werken met plezier met Naomi samen en raden haar webinars ook aan aan anderen (kinderopvang)organisaties. Na afloop gaf één van de ouders aan: “Het was een leerzaam webinar met veel aandacht voor de inbreng van de deelnemers. Fijn dat het onderwerp seksualiteit genormaliseerd werd en ik ga zeker bewust de ‘haakjes’ gebruiken om het onderwerp bespreekbaar te maken."

Carola van Gorkum

Coördinator activiteitenontwikkeling Kinderopvang Junis en de Drie Balonnen