Ik wil moeilijke zaken bespreekbaar maken en daarmee bijdragen aan een veilige wereld voor kinderen.

Naomi Dessaur: inspirerende spreker over (on)veilig opgroeien

Met grote regelmaat kom ik in de media. Bekijk en lees hier mijn bijdragen in interviews, publicaties en opiniestukken.

Naomi Dessaur is van oorsprong maatschappelijk werker. Ze richtte in 2008 Dessaur Trainingen op. Door de trainingen worden professionals ondersteund bij de aanpak en het bespreekbaar maken van de thema’s huiselijk geweld, kindermishandeling, seksualiteit en (veilig) opgroeien. In 2018 zette zij ook het online ouder platform Naomi maakt Bespreekbaar op om ouders te ondersteunen bij het praten met hun kinderen over seksualiteit. Hiermee komt ze regelmatig in de landelijke media.

Kinderen in zorgelijke situaties

Al op mijn achttiende kreeg mijn professionele loopbaan een concrete vorm. Naast mijn studie maatschappelijk werk en dienstverlening was ik namelijk vrijwilliger bij de kindertelefoon. Daar sprak ik wekelijks met kinderen die in lastige en soms heel onveilige situaties verkeerden. Ook kwam het thema seksualiteit regelmatig voorbij net als alle andere zaken die opgroeiende kinderen bezighouden.

Na mijn studie ging ik als maatschappelijk werker aan de slag bij Bureau Jeugdzorg. Daar kreeg ik te maken met kinderen in zorgelijke situaties. Het greep mij aan, liet me niet meer los en mijn missie werd steeds duidelijker: bijdragen aan een veilige wereld voor kinderen.

Het belang van een veilig thuis

Ik heb als kind ervaren hoe belangrijk het is om een veilige thuissituatie te hebben en onvoorwaardelijke steun te ontvangen. Zelf ben ik gelukkig opgegroeid in een warm gezin, maar als kind had ik het niet altijd even makkelijk. Ik werd langere tijd gepest en voelde me vaak onzichtbaar. Ondanks dat hield ik me staande, omdat ik naast het pesten gelukkig ook veel steun heb mogen ervaren. Ik weet hoe belangrijk het is als je het moeilijk hebt en wat voor positief effect steun heeft op je latere leven.

Mijn grote wens is dat kinderen een kindertijd hebben met kleine zorgen en steun ontvangen van betrouwbare volwassenen en kinderen om hen heen.

Ik heb het artikel dat Floor Bakhuys Roozeboom voor de LINDA. van juli 2023 heeft geschreven mogen aanvullen en Floor heeft quotes van mij verwerkt. Onderwerp: bloot en jonge kinderen. Ze neemt daarin allerlei verschillende aspecten mee en beëindigt het artikel met het aspect grenzen en hoe we kinderen eigenlijk al op jonge leeftijd heel veel kunnen meegeven. Wat een goede basis is voor de rest van hun leven. Een artikel met een gouden randje.

Meer over deze LINDA. »

Bij J/M Ouders ben ik panellid en word ik regelmatig gevraagd om vragen te beantwoorden over opvoeding en seksualiteit. Ook geef ik mijn advies op vragen als: ‘Mijn dochter krijgt dagelijks dickpicks toegestuurd via Instagram. Is dit schadelijk voor haar?’ En: ‘Ik wil dat het vriendje van mijn dochter (15) op de logeerkamer slaapt’. Ook draag ik bij aan artikelen, zoals deze: De beste tips voor het geven van seksuele voorlichting aan jongens.

Lees deze artikelen hier »

 

Veel professionals in de kinderopvang hebben vaak vragen en dilemma’s over hoe te praten met kinderen of verzorgers over (vermoedens van) kindermishandeling huiselijk geweld en seksualiteit, wanneer het kind bijvoorbeeld een onthulling doet of zorgen laat zien die kunnen duiden op onveiligheid. Voor Kinderopvang Totaal schrijf ik regelmatig artikelen waarin ik mijn visie hierop deel.

Lees deze artikelen hier »

Gesprekken over consent en grensoverschrijdend gedrag. Hoe geef je aan wat je grenzen zijn? Waarom bevriezen meisjes in sommige situaties? En welke rol speelt alcohol bij grensoverschrijdend gedrag? Als expert heb ik met plezier meegewerkt aan deze aflevering over consent van De Sekszusjes in hun serie 'Naakt voor de klas'.

Bekijk hier de aflevering »

Ik werd door het NRC benaderd of ik mee wilde werken aan een stuk voor ouders over ‘Hoe je met je kinderen over seksueel misbruik kunt praten’. Het is een heel mooi en integer stuk geworden, waar Thekla Vrolijk-Bosschaart en ik voor zijn geïnterviewd door Floor Bakhuys Roozeboom.

Lees het volledige artikel »

 

Je fijn voelen over je lichaam en jezelf. In de Week van de Lentekriebels stond in 2023 onder andere een positief zelfbeeld centraal. Maar hoe stimuleer je zelfvertrouwen bij kinderen? Voor Kidsweek gaf ik praktische tips voor ouders.

Lees het volledige artikel »

Ik werkte mee aan een artikel voor Flair Online, over seksueel misbruik en niet geloofd worden. In plaats van steun, kunnen slachtoffers van seksueel misbruik rekenen op veel onbegrip. Helemaal als de dader een bekende van het slachtoffer is, blijkt ook nu weer uit de reacties op de aangifte tegen Marco Borsato. Want waarom hebben ze niet éérder aangifte gedaan, als het allemaal zo erg was? Onbegrijpelijk, vinden experts: ‘Het niet geloofd worden is voor slachtoffers soms nog erger dan het misbruik zelf.”

Lees het volledige artikel »

Je hoort veel over ‘consent’, oftewel toestemming. Maar hoe leren we kinderen van jongs af aan hoe dit werkt? Ontdek het in dit stuk op Metronieuws waar ik aan meewerkte:

Lees het volledige artikel »

Bespreekbaarheid is de sleutel

Ieder kind heeft het recht om gezond en veilig groot te groeien en écht kind te zijn. Helaas is dat geen vanzelfsprekendheid voor alle kinderen en groeien veel te veel kinderen op in onveiligheid. Mijn hele loopbaan kwam het weer terug: kinderen draagkracht geven, lastige onderwerpen bespreekbaar maken en een wezenlijke bijdrage leveren.

Ik werkte zo’n tien jaar in de jeugdhulpverlening en ontdekte dat bespreekbaarheid de sleutel is tot een veilig thuis. Tegelijkertijd is het voeren van een zorgvuldig gesprek één van de moeilijkste dingen om te doen.

Vragen over kindermishandeling en huiselijk geweld of seksualiteit en (veilig) opgroeien? Neem contact met me op en ik deel graag mijn expertise.

In de Week tegen Kindermishandeling ben ik door MetroNieuws benaderd voor een interview. Ik geef mijn visie op het personeelstekort in het onderwijs en de kinderopvang.

In mijn optiek is de grens bereikt. Het heeft een enorm negatief effect op de medewerkers die continu hun gloeiende best doen het schip varende te houden en op de kinderen waar de zorg voor bedoelt is - door de onrust die dit met zich meebrengt.

Lees het volledige artikel »

Ik was te gast in het radioprogramma 'West wordt wakker' van Omroep West. Ik sprak over het feit dat kinderen soms letterlijk de onzichtbare slachtoffers zijn van het personeelstekort in het onderwijs en de kinderopvang. Het is een mooi interview geworden (5 minuten) waarin ik helder mijn zorgen heb kunnen uitleggen.

Luister naar het radio-fragment  »

Naar aanleiding van een ontuchtzaak in Bunschoten is Naomi door het AD benaderd om haar expertise te delen. Gevraagd is hoe ouders kunnen reageren wanneer hun kind iets zegt waaruit blijkt dat hun kind mogelijk seksueel misbruik heeft meegemaakt. De vraag is zodanig belangrijk - ook al is de aanleiding vreselijk - dat Naomi niet hoefde na te denken over haar medewerking aan het artikel van het AD.

Lees het volledige artikel »

Veel professionals vermoeden dat het aantal slachtoffers van kindermishandeling enorm is toegenomen het afgelopen jaar. Wat zeggen de cijfers? En hoe herken je een kind in nood?

Voor de Nationale Onderwijsgids werd ik samen met Elise van de Putte, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling (LECK), en Dennis Vermeulen, vrijwilliger bij De Kindertelefoon geïnterviewd.

Lees het volledige artikel »

Op 9 oktober 2019 werd tijdens de Week van de Opvoeding een interview met mij gepubliceerd in De Telegraaf over de rol die ouders hebben in de seksuele opvoeding van hun kinderen.

Lees het volledige artikel »

Geheimen kunnen soms fijne spanning geven. Dat gevoel van jij-en-ik, wij weten hoe het zit. Maar geheimen kennen ook een donkere kant. Wanneer is het voor een kind leuk om een geheimpje te hebben, en wanneer wordt het een last? En hoe kunnen wij helpen om het onderscheid te maken?

Nelleke Bos schreef het artikel voor Kiind waarvoor ze mij interviewde hoe hiermee om te gaan.

Lees het volledige artikel »

RTL4 Nieuws interviewde mij in verband met de heropening van de scholen en de kinderopvang na de tweede lockdown. Ik deelde mijn zorg hierover, aangezien de periode thuisonderwijs voor kinderen die slachtoffer zijn van kindermishandeling en huiselijk geweld een hele zware tijd is geweest. Ook gaf ik praktische tips aan zowel ouders als professionals om kinderen eerst op adem te laten komen en pas daarna weer naar de leerprestaties kijken.

Lees het volledige artikel »

Mamaleest is een tof nieuw blad voor moeders in deze tijd. Hoe gaaf is het dat ik werd geïnterviewd voor een artikel in hun tweede magazine over het thema seksuele voorlichting? Het is een leuk artikel geworden dat echt de moeite waard is om te lezen!

Lees het volledige artikel »

Ik heb meegewerkt aan het boek Children and mental health talk. Ook heb ik een reflectie gegeven op het hoofdstuk van Guusje Jol, Wyke Stommel and Wilbert Spooren dat heet: Misleading the Alleged Offender: Child Witnesses’ Displays of Competence in Police Interviews.

Mijn reflectiehoofdstuk heet: Professional Reflection: The Dilemma of Working in the Best Interest of the Child in Sexual Abuse Cases and the Legal Process.

Lees meer over dit boek»

Voor Kiind, hét tijdschrift over natuurlijk ouderschap, mocht ik een tof artikel maken over de seksuele opvoeding van kinderen.

Lees het volledige artikel »

Op 22 maart in de Week van de Lentekriebels mocht ik een opiniestuk publiceren in Het Parool.
Klik op de button om mijn Opiniestuk over de verantwoording die ouders hebben om met hun kinderen te praten over seksualiteit te lezen.

En ben je zelf een ouder en kun je ook wel wat tips gebruiken? Vraag mijn gratis e-book aan ’10 tips om met je kind te praten over seksualiteit’.

Lees het volledige artikel »

Omdat de Kindertelefoon 40 jaar bestaat, werd ik als oud-vrijwilliger geïnterviewd door de Nationale Onderwijsgids. Ik vond het enorm leuk om hieraan mee te werken en over mijn ervaringen te vertellen. Super dat ze al 40 jaar bestaan en op naar de volgende 40, waarin vele kinderen hopelijk de weg vinden naar de Kindertelefoon als dé plek waar je als kind je hart kan luchten als je daar behoefte aan hebt!

Lees het volledige artikel »