Kindermishandeling & huiselijk geweld

In Nederland maken circa 119.000 kinderen per jaar kindermishandeling en/of huiselijk geweld mee. Dat is minimaal 1 kind per schoolklas en dat zijn alleen de kinderen die in beeld zijn.

Dit probleem kan én mag niet onbesproken blijven. Maar bij het aangaan van een gesprek hierover kun je diverse dilemma’s ervaren:

  • Hoe bespreek ik iets op zo’n manier dat de ouder of het kind het begrijpt?
  • Wie ben ik om er iets van te vinden en wat als de ander boos wordt?
  • Hoe krijg ik ouders/verzorgers in beweging om te veranderen?
  • Hoe laat ik ouders zien wat het effect van hun zorgen en problemen is op het opgroeien van hun kind(eren), zoals verslaving, psychiatrie, criminaliteit, etc.
  • Hoe leg ik ouders en verzorgers op respectvolle wijze uit dat de situatie thuis onveilig is voor hun kind en moet veranderen?
  • Hoe geef ik kinderen een stem in het proces en geef ik ze regie binnen de grenzen die mogelijk zijn.

Samen maken we het verschil. Sluit jij je aan?

Het verwarde me en ik lag er wakker van

Ik lag er regelmatig wakker van, omdat ik gewoonweg niet begreep hoe het kon dat sommige kinderen ‘moesten’ opgroeien in een gewelddadige, vaak op het oog liefdeloze, onveilige en ronduit nare situatie. Ik zag kinderen die geen kind konden zijn en enkel bezig waren te overleven. Ik kwam erachter dat ik niet de enige ben die met deze dilemma’s worstelde, maar dat dit onlosmakelijk verbonden is met deze zware thema’s.

Veel professionals voelen zich handelingsverlegen en zoeken naar de juiste taal om dit soort zaken bespreekbaar te maken. Echter, bespreekbaarheid is de échte sleutel tot succes.

Het is van belang ouders, verzorgers en kinderen mee te nemen en te betrekken in de zorgen die er zijn en de stappen er wellicht genomen moeten worden. Veel professionals leggen dit soort dilemma’s bij me neer en vragen mij wat de eerste stap is met betrekking tot de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling en ze hierin een grote verantwoording voelen.

Veilig opgroeien op nummer 1

Voor mij zijn de aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling de sleutelfiguren. Deze professionals zijn de ambassadeurs (superhelden) binnen de organisatie. Zij hebben continu de veiligheid van het kind of de kwetsbare volwassene op het netvlies.

Met veel plezier verzorg ik regelmatig deze trainingen in open aanbod voor individuen en daarnaast ook incompany voor organisaties in zorg, welzijn, kinderopvang en het onderwijs. De aandachtsfunctionaris is daarin de sleutelfiguur, omdat hij of zij gedurende de training werkt aan een plan van aanpak voor de organisatie, waarmee ook direct aan de slag gegaan kan worden.

Wil jij bijdragen aan de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling, wil je aandachtsfunctionaris worden of heb je behoefte aan een andere scholing voor jou of je organisatie rondom deze thema’s? Neem een kijkje bij het trainingsaanbod.

Download de Meldcode checklist

Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Sinds 2013 is het voor organisaties die met kinderen en/of volwassenen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling toe te passen.

Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Je komt erachter met de checklist! Download deze gratis tool nu om jouw organisatie Meldcode Proof te maken.

Online Strategiesessie

Nog in de fase waarin je twijfelt wat de behoefte en de beste eerste stap is binnen je organisatie om deze thema’s op de agenda te zetten? Maak dan gebruik van een vrijblijvende online strategiesessie.

In een strategiesessie bespreken we hoe het nu gaat binnen jullie organisatie met de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling en jouw/jullie rol hierin. Ook kunnen we het thema seksualiteit onder de loep nemen.

We kijken wat al goed gaat en waar eventuele verbeterpunten liggen en hoe je die kunt aanpakken. Na zo’n sessie weet jij precies wat de eerste stap is en wat je/jullie nog te doen staat.

Elke maand heb ik ruimte voor twee van deze gesprekken. Neem contact met me op en wellicht kom je hiervoor in aanmerking.