Hoe één opmerking van de tennisleraar mijn leven bepaalde

Vaak vertellen we een verhaal over onszelf dat niet klopt. Zo zei ik altijd tegen mezelf: “ik ben niet sportief”. Van jongs af aan heb ik in mijn hoofd geprent dat ik er gewoon niet voor was gemaakt.

Bij de gym werd ik altijd als laatste gekozen. 

Ik had één lui oog en ik vond dat ik daardoor geen balgevoel had. 

En als kind werd ik ermee gepest dat ik te dik was. En dus was mijn overtuiging: wie met mij “moet” sporten, die heeft het maar slecht getroffen.

De mokerslag kwam toen mijn tennisleraar mij tijdens de training “Billie Turf”, noemde, naar het dikke stripfiguurtje. Ik stopte per direct met tennisles. Sindsdien had ik me voorgenomen: sporten is niet aan mij besteed en ik kan er niks van.

Hoe een achteloze opmerking van een volwassene keihard kan binnenkomen bij een kind, weet ik dus uit ervaring. Sommige kinderen horen iedere dag dat ze niets waard zijn. Zo wordt er een nieuwe waarheid gecreëerd, en gaat het kind zich daar ook naar gedragen. Als je elke dag hoort dat je dik bent, dan ga je dat geloven en is er een grote kans dat je ook dikker zal worden. Als je elke dag hoort dat je een stom kind bent, dan word je daar geen leuker kind van.

Bij mij heeft het jaren geduurd voordat ik een nieuw verhaal over mezelf kon schrijven. Uitgerekend ík trouwde met een mega sportieve man. Onze dochters groeien op in een sportieve omgeving. Zelf ben ik de afgelopen jaren veel gaan zwemmen en wandelen, en ik voel me daar goed bij. Maar tennissen? Dat was tot voor kort een brug te ver.

Tot afgelopen zomer.

Ik was met mijn gezin op vakantie. Naast ons huisje lag een tennisbaan. Ik zag elke hoe mijn man en dochter aan het tennissen waren, en het begon te kriebelen. Ik trok de stoute schoenen aan, en waagde het erop. 

Het beviel zo goed, elke dag van de vakantie heb ik getennist. Wat een bevrijding! Ik hervond het plezier, eindelijk na al die jaren kon ik genieten van een balsport. Langzaamaan laat ik de overtuiging los dat ik er niks van kan.

Nu, op mijn 42e, zit ik weer op tennisles. Ik heb mezelf goede tennisschoenen cadeau gedaan en neem het serieus. Ik ben weer aan het leren, ik zet mijn hersens en lijf aan het werk en ik kan veel meer dan ik dacht. Ja, ik heb in het verleden veel gemist. Maar wat is het heerlijk om weer ergens helemaal in op te gaan en een nieuwe waarheid voor mezelf te creëren. Ook tof om als trainer weer eens zelf te voelen hoe het is om iets totaal nieuws te leren en hoe lastig dat eigenlijk is

Als professionals kunnen wij een lichtje schijnen op juist die kinderen die zo onder druk staan: die gepest of mishandeld worden en vaak zo onzichtbaar blijven. Wij kunnen ze helpen aan een nieuwe, positievere waarheid over zichzelf.

Als professional en soms ook als aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling  speel je die belangrijke rol voor kinderen binnen jouw organisatie. Je kunt al met simpele stappen een enorm verschil maken en helpen om het verhaal over dat kind te herschrijven. 

[Lees meer over mijn training aandachtsfunctionaris]

P. S. Meer trainingen van mij bekijken? Ontdek het volledige trainingsaanbod hier

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.