#47 – Wat doet opgroeien in een asielzoekerscentrum met een kind? – Interview met Angelo

Jarenlang gevangen in een onzeker en machteloos bestaan. Wat doet opgroeien in een asielzoekerscentrum met een kind?

In deze podcast aflevering ga ik live, op de audio app Clubhouse, in gesprek met Angelo, die als vijfjarig kind in een asielzoekerscentrum terechtkomt. Samen met zijn ouders en zus is hij gevlucht uit Liberia. Angelo deelt zijn pittige, maar tegelijkertijd hoopvolle en veerkrachtige verhaal en reis die hij samen met zijn gezin en alleen heeft afgelegd.

Het is een pareltje van een gesprek geworden, waarin hij ons meeneemt naar wat hij hier als kind in meemaakte en hoe hij hierop terugkijkt als volwassene. Wie en wat is hem tot steun geweest gedurende zijn leven? In mijn optiek zou iedereen deze podcast ‘moeten’ beluisteren om meer begrip en compassie te krijgen voor een kind die in zo’n situatie opgroeit.

Ook hoor je tijdens dit interview mensen uit het publiek rake reacties geven en mooie vragen stellen aan Angelo. Nog altijd wonen er kinderen in Nederland die hebben moeten vluchten en in een onzekere, instabiele opgroeisituatie leven. Deze kinderen zitten regelmatig ook op school, maken gebruik van kinderopvang, kom je tegen als maatschappelijk werker, etc. Ze maken deel uit van onze Nederlandse maatschappij en verdienen bij uitstek ook ‘onze’ steun en begeleiding!

Werk je met dit soort gezinnen en kinderen? Vind je het ook weleens lastig hoe hiermee om te gaan of hoe hier op de juiste wijze op in te spelen? Of loop je ergens anders tegenaan?

Maak dan gebruik van een vrijblijvend strategiegesprek met mij. Ik denk graag met je mee. Elke maand heb ik plek voor twee van dit soort gesprekken. 

Naomi met haar oortjes
Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.