We moeten eens even praten…

Deze week is het de Week van de Opvoeding en staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Wat is een goede opvoeding? Wat vind je belangrijk in het ouderschap en wat doet het met je?

Bij de opvoeding hoort ook een seksuele opvoeding. Vanuit mijn online platform Naomi Maakt Bespreekbaar ondersteun ik ouders bij het praten met hun kinderen over seksualiteit. Omdat veel professionals met ouders werken of zelf ouder zijn, wil ik deze week een blog met je delen over de seksuele opvoeding van kinderen.

Een seksuele opvoeding

Bij een seksuele opvoeding wordt vaak direct gedacht aan ongemakkelijke gesprekken en spreken over wat seks precies inhoudt, veilig vrijen en de invloed die (foute) vrienden kunnen hebben. Zeker bij kinderen die aan het einde van de basisschool of begin van de middelbare zitten kan een ‘goed gesprek’ op nogal wat weerstand stuiten. Gelukkig kan praten met kinderen over seksualiteit ook op een laagdrempelige, ontspannen manier. Het kan zelfs leuk zijn!

Er gaat een moment komen ouders het er toch echt over moet hebben. Hun kind komt volop in de leeftijd van de ‘eerste keren’: de eerste schoolfeesten, dansen, zoenen, vrijen. De eerste echte verkering, de eerste gebroken harten. Ouders staan soms met knikkende knieën langs de zijlijn. ‘Het gesprek’ over seksualiteit lijkt onvermijdelijk. Maar tegelijkertijd ook zo beladen… hoe pakken ouders dat handig aan?

De meeste kinderen, afgestemd op zijn of haar leeftijd, weten alles over het internet, verkering, veilig vrijen en SOA’s, over anticonceptie, wederzijdse toestemming, lichaamsbewustzijn… Maar het voelt voor veel ouders zo ongemakkelijk! Bovendien weten ze misschien helemaal niet wat hun kind wel en niet weet. Als ouders niet gewend zijn om thuis te praten over seksualiteit kan zo’n gesprek best lastig zijn. Gelukkig zijn er wel ‘makkelijke’ manieren om over seksualiteit te praten die effectief zijn. Ik noem ze graag haakjes: het zijn de alledaagse momenten die ouders (en ook professionals) kunnen aangrijpen om te praten over seksualiteit, relaties, intimiteit en liefde.

Wat ik nou weer meemaak…

Een voorbeeld van zo’n ‘haakje’ kan zijn dat een kind vertelt over een meisje uit de klas dat eruitziet als een jongen en wordt gepest. Dit is een mooie aanleiding voor ouders om te praten over gender, identiteit of homoseksualiteit. Zo’n gesprek hoeft niet beladen te zijn, het kan tijdens de afwas of de hond uitlaten.

Onzekerheid

Veel kinderen lopen vanaf het einde van de basisschool over van onzekerheid. Hun lichaam verandert, hormonen gieren door hun lijf en er is sociale druk. Ouders kunnen dit aangrijpen om op een veilige en niet-intimiderende manier hier wat over op te merken: ‘Goh, ik zag leuke bh’s en hemdjes in de stad. Dragen meiden in je klas die al? Hoe vind jij dat?’ Misschien zitten ouders samen met hun kind naar een serie te kijken en komt er een zwangere 16-jarige in voor. Dit kan gespreksstof geven over veilig vrijen.

Laagdrempelig en terloops

Er zijn veel momenten op de dag dat er om ouders heen iets gebeurt dat met het lijf, intimiteit, relaties, grenzen, of liefde te maken heeft. Denk aan een naakt moment in de badkamer, twee mensen die ouder en kind op straat zien zoenen, iets in de krant of op tv. Grijp het aan is mijn boodschap voor alle ouders!

Zorgen

Natuurlijk kan het gebeuren dat ouders iets zien of horen dat hen zorgen baart. Misschien ontdekken ze dat hun kind porno kijkt, vinden ze een morning-afterpil op de kamer van hun dochter of horen ze van een andere ouder iets vreemds over hun eigen kind. Mijn tip voor ouders? Ga dan naar je kind toe en vertel wat je hebt gehoord of gezien. Stel open vragen (‘vertel daar eens wat meer over?’) en laat je kind in eigen woorden vertellen wat er speelt. Vervolgens kun jij aangeven wat je wel en niet oké vindt en waarom.

Tot slot: hoe normaler jij als professional over een onderwerp kunt praten, hoe gewoner dit ook voor ouders wordt. Als professionals op een relaxte manier spreken over álle onderwerpen, waaronder seksualiteit, dan durven ouders ook sneller bij je aan te kloppen als er problemen, vragen of onzekerheden zijn. En natuurlijk mag er ook gelachen worden!

Hoe ga jij om met het thema seksualiteit wanneer je als professional ouder ondersteunt? Voel je jezelf voldoende toegericht om dit thema bespreekbaar te maken met ouders, verzorgers, kinderen en zelfs je eigen collega’s?

Mijn ervaring is dat veel professionals het reuzebelangrijk vinden en het op de agenda willen zetten, maar er toch mee blijven worstelen wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging.

Omdat ik dit thema zo graag op de agenda wil zetten ondersteun ik je hier graag bij en heb ik ‘Naomi’s Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze kan je onderaan deze blog downloaden.

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.