Mijn bijdrage in de Week tegen Kindermishandeling

Deze week is een speciale week, want het is de Week tegen Kindermishandeling en we staan op 20 november stil bij de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Een week waarin we nog meer aandacht hebben voor de aanpak tegen kindermishandeling in Nederland en er overal in het land bijeenkomsten zijn waar je naartoe kunt gaan.

Aan de ene kant is het heel erg goed dat deze week er is, maar aan de andere kant wens ik dat we hier continu aandacht hebben voor de kinderen die in de knel zitten en mogelijk kindermishandeling of huiselijk geweld meemaken.

Verschil maken

Mijn grote wens is dat alle kinderen kunnen opgroeien in veiligheid en ik geloof dat professionals daar een groot verschil in kunnen maken. Het hele jaar zoek ik naar manieren om professionals hierin te ondersteunen en te inspireren. Steeds zoek ik naar nieuwe thema’s waar professionals mee kunnen worstelen. Zo ook het thema seksualiteit in relatie tot kinderen en daar heb ik iets voor ontwikkeld: Naomi’s Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken.

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

En inderdaad… Ik ontwikkel het één na het ander en houdt het dan nooit op met het ontwikkelen van nieuwe tools en vooral gratis tools?

Wanneer ik denk dat professionals of ouders ergens baat bij kunnen hebben en het is er in mijn optiek nog niet, dan maak ik het gewoon als ik voel dat ik daar een goede bijdrage mee kan leveren. Zo zette ik in oktober 2018 zelfs een heel online platform voor ouders op om hen te ondersteunen bij het praten met hun kinderen over seksualiteit. Vanuit een missie geboren om een bijdrage te leveren in het normaliseren van het thema seksualiteit. Als ik het kan doen, waarom niet?

Ik zal je verklappen, dat ik soms wel zou willen dat ik er gewoon mee kon stoppen steeds iets nieuws te ontwikkelen, maar het idee dat ik op deze wijze direct en soms indirect verschil kan maken voor kinderen, jongeren en hun ouders geeft mij voldoende energie om steeds weer in de ‘ontwikkelstand’ te gaan. Ook steunt het mij dat ik vaak positieve reacties krijg van professionals in het hele land die blij zijn met wat ik heb gemaakt en hier in de praktijk veel aan hebben en ermee aan de slag gaan.

De laatste tijd hoorde ik steeds vaker van professionals dat ze het lastig kunnen vinden om op een goede wijze te reageren op seksueel gedrag van kinderen. Als het oké, maar ook als het niet-oké seksueel gedrag is. En dat ze worstelen met de taal die ze dan kunnen gebruiken richting ouders of de kinderen/jongeren zelf.

Ik worstelde daar als maatschappelijk werker vroeger ook wel mee en misschien herken je het zelf ook?

Dat je tijdens je werk seksueel gedrag van een kind ziet waar je twijfels over hebt? Dat een ouder, verzorger of collega seksueel gedrag van een kind of jongere met je bespreekt en dat je eigenlijk niet zo goed weet hoe je hiermee om kan gaan of het beste erop kan reageren? Of dat je een situatie ziet en wel weet dat er iets niet pluis is, maar vervolgens niet weet hoe je dat dan zorgvuldig kunt bespreken?

Ook schrikken professionals (of de ouders waar ze mee werken) weleens van seksueel gedrag van een kind. Als professional voel je wel aan dat er iets al dan niet oké is aan het gedrag, maar toch vind je het lastig om dat precies te duiden en letterlijk te benoemen. Hoe kom je er dan achter welk stuk van het gedrag wel en welk deel niet oké is? Zodat je weet hoe je dit vervolgens kunt bespreken?

Het merendeel van de professionals stoeit hier dagelijks mee! Jij misschien ook wel? Hoe kom je erachter zonder dat je daar extra in geschoold bent en bijvoorbeeld weet hoe je het Vlaggensysteem – een tool om seksueel gedrag van kinderen te duiden – kunt inzetten?

Inmiddels hou ik me naast de aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld al jaren bezig met het thema seksualiteit en fascineert het me dat ‘we’ het als professional (en ook ouders) soms zo lastig vinden hiermee om te gaan.

De Bespreekboom

Ik heb De Bespreekboom ontwikkeld, juist om je hier een handje bij te helpen. Omdat het bespreekbaar maken van (gewone) seksualiteit en seksueel gedrag van kinderen helemaal niet altijd zo ingewikkeld hoeft te zijn. Zie het maar als een extra tool voor in je gereedschapskist.

Graag wil ik je Naomi’s Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken, aanbieden. De download link vind je tevens onder deze blog.

Het is helemaal gratis en ik weet zeker dat je er geen spijt van zult krijgen.

Laat je me even weten wat je ervan vindt en of je er in de praktijk wat aan hebt?

PS De Bespreekboom kun je heel makkelijk uitprinten en ophangen op je werkplek zodat je in één oogopslag kunt nagaan welk deel van seksueel gedrag extra aandacht behoeft en wat helemaal passend gedrag is.

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.