Let op triggers

Getriggerd worden, het kan ons allemaal gebeuren. 

In de klas van onze oudste dochter stond twee maanden lang een pot met geld voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Elke dag kwam er wat geld bij. Veel kinderen hadden van alles georganiseerd, zoals lege flessen ophalen, cupcakes verkopen en nog veel meer. Ook mijn dochter Isa heeft klusjes gedaan, en ze is daar behoorlijk gedreven in geweest. De klas wilde graag een markt organiseren om spulletjes te verkopen om nog meer geld te verzamelen. Ik hielp haar en zorgde met mijn ondernemerszin, samen met mijn dochter, voor Jumbo en de Hoogvliet als sponsoren en we regelden dat de regionale tv-zender langskwam. (kijk hier het item terug)

Ik was mega trots op haar en ik zag haar enthousiasme om in actie te komen. Veel kinderen zijn bezig geweest met de oorlog, maar ik denk dat er bij Isa nog iets extra’s gebeurde en dat zij “transgenerationeel getriggerd” werd. Zij groeit op in een huishouden waar de oorlog altijd een thema was en is vanwege onze joodse achtergrond. Wij hebben het thuis best veel over de oorlog gehad toen Rusland Oekraïne binnenviel: bijvoorbeeld over hoe spannend het is om te moeten vluchten. Het zou me niks verbazen als dit ook haar gedrevenheid heeft aangewakkerd. Zij is zich heel bewust: wat die kinderen uit Oekraïne meemaken, dat zou ook over mij hebben kunnen gaan. 

Ik schrijf regelmatig blogs voor Kinderopvang Totaal en wij merkten dat het oorlogsnieuws soms overweldigend was. De triggers die veel volwassenen, ouders, kinderen of personeelsleden in onze omgeving krijgen, zijn vaak onderbelicht. Niet alleen voor mensen die directe oorlogservaringen hebben kan nieuws een trigger zijn, maar ook andere trauma’s en kwetsuren kunnen hierdoor worden opgerakeld. Laten we ons als kinderopvangorganisatie, scholen, zorg- en welzijnsprofessionals hier bewust van zijn.

In de media

De oorlog triggert trauma

Ik sprak met Kinderopvang Totaal over hoe die triggers van al het oorlogsnieuws precies werken, wat het voor gevolgen heeft en wat je daar als organisatie die met kinderen of volwassenen werkt, over moet weten. 

Lees hier het premium artikel ‘De oorlog triggert trauma’ (te lezen na inloggen)

Hoe jij een held kunt zijn voor een kind

Een poos geleden overleed mijn oma Miep van 98 jaar oud. Het bracht herinneringen bij me naar boven over de onmisbare rol die ze in mijn leven had gespeeld. Ze was een sleutelfiguur die mijn leven blijvend heeft beïnvloed. In werd vroeger veel gepest en dankzij oma kreeg ik extra ‘draagkracht’ in mijn leven. Ze vulde mijn schatkistje met mooie momenten.

Iedereen kan een beslissende rol vervullen in het leven van een kind, ook jij. Ik schreef er een blog over voor Kinderopvang Totaal die voor iedereen te lezen is. 

Lees hier het artikel ‘Hoe jij een held kunt zijn voor een kind’

Schatkistje vullen

Een simpele aai over de bol, de eenvoudige vraag “hoe gaat het vandaag met jou?” of even samen lachen: het zijn allemaal waardevolle momenten die je kunt toevoegen aan het schatkistje van een kind.

Hoe voller dat schatkistje, hoe meer kracht het kind heeft om zelfvertrouwen en zelfliefde te ontwikkelen. Sommige kinderen hebben extra bagage nodig voor dat kistje. Omdat er helaas zoveel ellende tegenover staat. Het kan soms letterlijk het verschil betekenen tussen (over)leven en dood.

Ik heb al mijn kennis die ik in mijn carrière heb opgedaan verzameld en teruggebracht tot de absolute kern, in een TedX-achtige talk. In dit verhaal hoor je wat iedere volwassene eigenlijk moet weten over de impact die jij kunt hebben op het leven van een kind of volwassene.

Dit verhaal (of een ander verhaal met een andere invalshoek) kan ik ook vertellen op jouw bijeenkomst. Als spreker  op jouw event, bijeenkomst of congres geeft dit verhaal inspiratie en nieuwe energie mee aan je publiek. Maar ook als je een langer verhaal nodig hebt rondom de thema’s veilig opgroeien, geweld en/of seksualiteit, kun je aan mij denken.  

Meer weten?

Neem hier een kijkje en let’s talk!

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.