Hoe jij een held kan zijn voor een kind

Begin augustus van 2016 overleed mijn oma Miep.

De laatste week van haar leven was ik elke dag bij mijn oma van 98 jaar oud en ik was erbij toen ze heel rustig overleed. Het bracht herinneringen bij me naar boven over de onmisbare rol die ze in mijn leven had gespeeld. Ze was een sleutelfiguur die mijn leven blijvend heeft beïnvloed. Iedereen kan een beslissende rol vervullen in het leven van een kind. In deze videoblog vertel ik je hoe mijn oma mijn jonge leven heeft opgefleurd, en hoe belangrijk jij als volwassene kunt zijn in het leven van een kind.

In de zomer van 2016 overleed mijn oma en dat bracht veel herinneringen naar boven. Daarom heb ik toen op mijn vakantie in Frankrijk met mijn man en kinderen, een video gemaakt waarin ik uitleg welke rol mijn oma in m’n leven speelde en welke wijze les ik hieruit heb gehaald. Ook geef ik jou een belangrijke essentiële tip!

P.s: Deze blog is opgenomen tijdens de zomervakantie toen ik in Frankrijk was met mijn familie (vandaar de zomerse outfit). De geluidskwaliteit is niet zo goed als normaal. Zet je geluid lekker hard aan, zodat je mij goed kan verstaan.

Mijn oma was gedementeerd en kon al jaren niet lopen, niet goed horen en niet goed zien. Wat was ze eenzaam deze laatste jaren. Ik vond het heel fijn veel bij haar te zijn en dacht terug aan alle fijne herinneringen. De laatste jaren waren ook de leuke herinneringen opgeborgen in een laatje, wat gelukkig die week weer helemaal was open gegaan.

Pas het laatste jaar wist ze ook niet meer goed wie ik was en dacht ze vaak dat ik iemand van de verpleging was. Ik vond dat heel moeilijk en kon het jammer genoeg niet opbrengen om vaker te gaan dan ik ging. Ik vergat ook bijna een beetje hoe belangrijk oma voor mij was geweest. Nu ging ik dus weer, na enige twijfel of ik zou gaan. Gelukkig spoorde mijn man me aan te gaan en daar ben ik hem dankbaar voor. En het bijzondere is dat ze voor het eerst sinds lange tijd weer wist wie ik was en ik eventjes mijn oude oma terug heb gezien.

Bij mijn oma Miep en opa Maup (en zo heette ze echt) zijn vond ik heerlijk! Ik was oma’s mooierdje en grote rijkdom.. Ik deed haar aan haar zusje denken, die de oorlog helaas niet had overleefd zoals zo velen om haar heen. Ze genoot van mij als enige meisje na al die tijd van alleen maar jongens. Ik heb me bij haar ook altijd, bijzonder genoeg, de mooiste gevoeld en haar liefde voor mij was vanzelfsprekend en absoluut onvoorwaardelijk. Hoe heerlijk is dat en hoe waardevol!

Ik werd veel en gedurende lange tijd intensief gepest toen ik jong was en mijn jeugd was mede daardoor niet altijd even makkelijk. Ik voelde me doorgaans niet mooi en ik was niet altijd even gelukkig. Bij mijn oma was het juist altijd fijn, voelde ik me altijd geliefd en prettig. Nu ik ouder ben realiseer ik me wat een draagkracht mijn oma voor mij was. Hoe helpend in mijn soms zo lastige jeugd. Ik had gelukkig meerdere fijne liefdevolle mensen om me heen, maar de kracht was onmisbaar. Een kind hoeft maar één zo iemand te hebben en dat maakt een wereld van verschil. Ben jij zo’n persoon voor iemand?

Voel je vrij om deze blog verder te delen via mail of via één van de social media kanalen, want op deze manier kunnen meer mensen de kans krijgen mee te bouwen aan veiliger wereld zonder kinderleed en die ene speciale persoon te worden voor een kind!

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.