Heb jij iedereen in beeld in deze tijd?

Het liefst zou ik een bericht schrijven met een warme tekst, omdat het eigenlijk de meest gezellig tijd is van het jaar. En uiteraard wens ik je ook het allerbeste en een heerlijke tijd toe.

Toch wil ik je ook nog iets inhoudelijks meegeven als gedachtenvoer. Zoals je weet zitten we in een tweede harde lockdown. Alle extra denkbare dingen buitenshuis die je in het leven kan doen om stoom af te blazen, afleiding te zoeken of weer in evenwicht te komen zijn op dit moment verboden.

Voor sommige kinderen, die het thuis al niet makkelijk hebben en bijvoorbeeld mishandeling meemaken, is de wintervakantie per definitie al een lastige twee weken. Dit omdat school, de clubjes en het contact met vriendjes stopt of verminderd is en ze vaker thuis zijn. De hele structuur valt weg en dat kan voor iedereen in een gezin extra stress opleveren.

Op dit moment is mijn zorg voor deze kinderen (en overigens ook voor kwetsbare volwassenen en ouderen) echt sky high… En het vervelende en dubbele is dat de professionals de kwetsbare zorgkinderen en volwassenen wel in beeld hebben, maar dat zijn alleen de kinderen en volwassenen waarvan we dat weten.

Ik ben bang dat de coronacrisis in deze eerste 10 maanden al zoveel evenwicht heeft verstoord in veel gezinnen, dat er veel meer instabiele gezinnen en huishoudens bij zijn gekomen. Deze periode van twee weken is nu zelfs verlengd met een extra 2,5 week, wat mijn zorg alleen maar doet toenemen.

Daarom heb ik maar één vraag aan jou…

Heb jij als school, kinderopvang, huisarts en BSO alle kwetsbare kinderen en volwassenen in beeld? En dan bedoel ik niet letterlijk in beeld (via beeldbellen), maar écht in beeld, op je netvlies.


Ik pleit ervoor dat je ze in de eerste week van januari eens opbelt of langsrijdt en gewoon eens aan hen vraagt hoe het gaat. Vraag het aan de ouders, vraag het aan de kinderen, vraag het aan die ene oudere in de wijk die zich normaal gesproken in deze tijd ook al extra eenzaam voelt.

Wees nieuwsgierig hoe het gaat en vraag vooral ook door. Hoe was deze tijd voor je, hoe zie je de komende weken tegemoet, wat doet deze tijd met jullie als koppel/gezin/persoon en hoe gaan jullie met deze tijd om? Wat mis je nu het meest en hebben jullie nog contact met anderen? Hoe zoek je nu afleiding en maak je ruimte voor jezelf?

Ga er niet zomaar vanuit dat iedereen zich hier wel doorheen slaat, want ik vind dat totaal geen vanzelfsprekendheid. Jij wel? Ga maar eens na hoe het met jou gaat en hoe deze tijd voor jou is… Ook niet echt simpel, of wel?

Ik hoop oprecht dat je deze hartenkreet zo aan het einde van het jaar kan waarderen. De volgende mail kom ik met goed nieuws, want in het nieuwe jaar ga ik mijn eigen echte ‘Naomi Maakt Bespreekbaar Podcast’ lanceren. Daarover in het nieuwe jaar meer.

Heb het goed deze laatste dagen en laat me even weten als deze blog je wat heeft gedaan.

Warme groet,

Naomi

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.