Eén van de grootste paradoxen

Ken je dat? Dat je een cliënt, kind, jongere, ouder of verzorger probeert te ondersteunen, omdat je vermoedt dat er sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld en dat je alleen maar weerstand voelt?

In al die jaren dat ik bij Bureau Jeugdzorg werkte en ook daarna, heb ik dit vaak ervaren en ik vond het altijd een ingewikkelde tegenstelling.

Ik probeerde mensen te ondersteunen bij het doorbreken van een mogelijk geweldspiraal, maar in het begin was er alleen maar tegenstand. Ik voelde dat de persoon tegenover me vooral z’n best deed dat er niets zou veranderen. Dat de situatie zou blijven zoals het was ondanks dat dat niet een optimale, veilige, stabiele en dus wenselijke situatie was.

Jarenlang vond ik dit lastig echt goed te begrijpen, totdat ik me realiseerde dat ook ik een soms niet wenselijke situatie laat voortbestaan omdat ik niet weet wat er gebeurt als ik iets verander. Misschien herken je dat ook wel wanneer het gaat om grote dingen zoals je gezondheid, je relatie(s), opzeggen van werk, etc.

Wanneer een niet wenselijke situatie wordt doorbroken is er vaak eerst een periode die roerig, instabiel, onvoorspelbaar, veranderlijk, grillig is en daardoor enorm onbetrouwbaar en dus onveilig.

Soms onveiliger dan de onveiligheid die op dat moment speelt. Hoe kan dat?

Kijk gerust naar de video en ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt.

Dus…

Logisch dat het niet makkelijk is om echt volmondig ja te zeggen tegen een onvoorspelbare situatie en dat dit eerst weerstand oplevert.

Betekent dit dan dat we niet meer moeten proberen om de mogelijk mishandelende situatie te doorbreken?

Laat je me het weten? Ik hoor het heel graag van je en ben benieuwd naar jouw ervaring rondom deze ingewikkelde paradox.

PS: Wil je me helpen? Ken jij andere professionals voor wie mijn diensten en/of video-blogs waardevol zijn? Stuur dit bericht dan door en stel ze op de hoogte. Dank je wel!

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.