Waarom een kind sterke wortels nodig heeft

Het logo van Dessaur Trainingen is een boom. Ik heb iets met bomen: de imposante kracht en rust die ze uitstralen! Mijn favoriete boom stond in Clingendael in Den Haag. Het was een grote beuk met van die sprookjesachtige kronkeltakken. Het was een echte klimboom, perfect om een boomhut in de bouwen.

Laatst was ik in Clingendael en helaas bleek ‘mijn’ prachtige beuk gekapt te zijn omdat hij enorm ziek was. Ik werd er echt even verdrietig van toen ik die ontdekking deed. De boom is een sterke metafoor voor hoe ik naar kinderen kijk en wat kinderen in mijn optiek nodig hebben. Iedere professional die met kinderen werkt, en iedere ouder zou moeten begrijpen wat ik daarmee bedoel. In deze video vertel ik je er alles over.

Net als een kind kan een boom pas goed groeien als hij sterk geworteld is. Een boom die niet genoeg ruimte krijgt, blijft heel z’n leven klein. Maar kunnen de wortels ongestoord hun gang gaan, dan zien we boven de grond een prachtig bladerdek ontstaan. Ook kinderen hebben die ruimte nodig. Wij als volwassenen kunnen ‘draagkracht’ toevoegen aan het leven van een kind. Dat betekend extra kracht, ruimte en zelfvertrouwen waardoor het kind steviger in z’n schoenen komt te staan. Dan ontwikkelt het kind een solide basis om uit te groeien tot een krachtige en gelukkige volwassene die zich volop kan ontplooien.

De blaadjes aan de boom staan voor alle verschillende kinderen die ik in mijn werk voorbij heb zien komen. Je zult dat wel herkennen: ieder kind is anders en vraag om z’n eigen, persoonlijke aandacht. Elk kind heeft unieke talenten en mooie eigenschappen die wij als volwassenen kunnen helpen te ontwikkelen: door het kind te ‘voeden’ en veiligheid te bieden.

Welke associaties heb jij als je aan een boom denkt? En hoe denk jij dat jij als individu ‘draagkracht’ kunt toevoegen aan het leven van een kind zodat hij veilig kan opgroeien? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en ideeën.

Reageer gerust op dit bericht in de comments of op mijn Facebookpagina of deel dit bericht met jouw netwerk.

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.