Hoe verwerk je een trauma waar een ontzettend taboe op ligt?

Afgelopen najaar werd ik gevraagd om mee te werken aan een talkshow voor de Pauw Academy. Deze werd gemaakt door een aantal studenten van de minor Video en Televisie aan de HvA als opdracht van school. Het door henzelf gekozen onderwerp: seksueel misbruik ‘hoe verwerk je een trauma waar zo’n taboe op ligt’. De uitgenodigde gasten waren Angel van der Vecht en Erik als ervaringsdeskundige en mijzelf als expert.

Moedig als ze zijn, vertellen Angel en Erik in deze talkshow openhartig over hun ervaringen. Daar kan ik niet anders dan heel veel respect voor hebben. Het thema seksueel misbruik wordt nog altijd omringt door veel onwetendheid en taboes. Angel en Erik zijn beide als kind misbruikt. Rondom seksueel misbruik zit nog altijd veel schaamte door de stigma’s en taboes.

Trauma’s als gevolg van seksueel misbruik, komen voor in de kinderjaren maar uiten zich in veel gevallen ook pas veel later als de kinderen volwassen zijn. Vaak hebben deze trauma’s invloed op het zelfbeeld, op relaties en het kan tal van psychische problemen tot gevolg hebben. De trauma’s liggen dus niet alleen bij de kinderen maar reiken veelvuldig tot ver in de volwassenheid.

In de studio van Pauw spraken we in ‘Bites’ over het doorbreken van hardnekkige taboes rondom seksueel misbruik. Aan tafel verteld Angel over haar problemen en het effect op latere leeftijd, als gevolg van seksueel misbruik in haar jeugd en vroege volwassenheid. Ik vertel over het belang van het bespreekbaar maken van niet alleen seksueel misbruik. Maar juist ook van gewone seksualiteit, intimiteit en het lichaam. Omdat het doorbreken van taboes dáár begint.

Ik vond het spannend en maar vooral ontzettend bijzonder om dit te mogen doen in de heuse Pauw studio. De betrokken studenten werden beoordeeld met een dikke 9. Bedankt Rik Budding, Martine Groen, Mike Rijpsma, Rianne Blok, Ruud Hooijen, Danny Schmidt, Maartje Claes en Iris Wagemaker dat jullie voor dit gevoelige onderwerp gekozen hebben.

Het maakt me trots hoe professioneel jullie dit hebben aangepakt. Helaas is er op televisie weinig ruimte voor dit soort maatschappelijke onderwerpen. Het is fijn dat een nieuwe generatie televisiemakers hier zo voor openstaat. Want laten we eerlijk zijn dit is helaas een onderwerp wat altijd actueel is en waar nooit genoeg aandacht voor kan zijn!

Bekijk hier hier het resultaat.

Hoe meer we erover spreken, hoe beter. Aan wie stuur jij deze video door?

Reageer gerust op dit bericht in de comments, Facebookpagina of deel dit bericht met jouw netwerk.

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.