1-daagse bijscholing aandachtsfunctionaris huiselijk geweld & kindermishandeling

Thema: Omgaan met weerstand door middel van motiverende gespreksvoering

Open aanbod & incompany

Investering:
€ 345 per persoon

Datum open aanbod (nu nog online):
22 november 2021 van 9:30 - 16:30 uur

Het is voor jou als aandachtsfunctionaris belangrijk om elk jaar je kennis te verdiepen en uit te breiden. Regelmatig bieden we een nieuwe verdiepingsdag aan met een specifiek thema. Dit keer hebben we gekozen voor een thema waar veel aandachtsfunctionarissen mee worstelen: weerstand en motiveren.

Veel aandachtsfunctionarissen hebben dagelijks te maken met weerstand.  Weerstand kan je op verschillende manieren terugzien bij verschillende mensen. Zo kunnen collega’s/ ouders/ verzorgers/ volwassenen, ketenpartners, mantelzorgers en andere betrokkenen hier last van hebben. Door weerstand bij de ander (of jezelf) kom je vaak niet verder en kost het je enorm veel energie om verder te komen en mensen in beweging te krijgen.

Wat merk je...

  • Weerstand bij collega’s in het signaleren, zorgvuldig handelen en het bespreekbaar maken van zorgen. Ze voelen zich bijvoorbeeld niet verantwoordelijk, zien het probleem niet en ervaren het zelf niet als iets wat op hun bordje ligt. Kortom, ze komen niet in beweging.
  • Collega’s delen zorgen met je, maar als puntje bij paaltje komt zwakken ze de zorgen weer af en zien ze niet de noodzaak dit bespreekbaar te maken.
  • Collega’s hebben enorm veel dilemma’s in het handelen, waar je eigenlijk als aandachtsfunctionaris niet doorheen komt, waardoor ze niet tot handelen komen.
  • Bij ouders/verzorgers/cliënten uit weerstand zich door het niet (h)erkennen van de zorgen die jij benoemt of ze zien hun eigen aandeel hier niet in. Kortom, het is jouw probleem, maar niet dat van henzelf.
  • Bij netwerkpartners kan je ook weerstand bemerken in het pakken van de verantwoording in een casus, waardoor het handelen onterecht bij jullie blijft te liggen.
  • Ook zelf kan je overigens weerstand hebben in de samenwerking met een ander.

De training Aandachtsfunctionaris is zeer leerzaam en afwisselend. Er is aandacht voor theorie, voor de specifieke meldcode binnen jouw organisatie, voor het uitwisselen van ervaringen en het oefenen met gespreksvaardigheden. Aan het eind van de training ga je naar huis met een heel concreet plan van aanpak. Na de training houdt Naomi ons op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen en is er mogelijkheid om vragen aan elkaar te blijven stellen. De training is ontzettend nuttig voor iedereen die met de meldcode werkt. Het is goed om samen te kijken naar wat er nog verbeterd kan worden aan de meldcode binnen jouw organisatie. Daarbij is het prettig om alles met elkaar te kunnen bespreken en te oefenen met de trainingsacteur. De training is een waardevolle bijeenkomst waarmee ik mijn kennis op peil houd en ook op lange termijn de meldcode levendig kan houden binnen de organisatie. Naomi is een deskundige trainer die inspeelt op de behoefte van de groep, maar altijd voor ogen houdt wat er behandeld moet worden. Ze biedt volop mogelijkheid voor het stellen van vragen over de eigen situatie, dat heb ik als zeer prettig ervaren.

Leonie Spijkers 

Orthopedagoog/ Projectmanager Jeugd

Wat leer je...

We noemen het weerstand, maar vaak heeft het ermee te maken dat mensen zelf geen probleem ervaren en ook geen verlangen tot verandering hebben. Hierdoor komt er geen beweging en positieve verandering.

Gedurende deze training leer je hoe je met deze weerstand kan werken en welk effect dit kan hebben op de samenwerking met iedereen waar je mee samenwerkt.

Wanneer je snapt hoe dit werkt en daarop in kan spelen zal je gegarandeerd meer bereiken met minder moeite. Je gaat van weerstand naar samenwerking ten behoeve van de duurzame veiligheid.

Motiverende gespreksvoering

Een groot deel van deze training werken we met een trainingsacteur en met eigen voorbeelden. Je krijgt de kans te oefenen en te experimenteren met motiverende gespreksvoering. Je krijgt een introductie op het model Pocheska en Diclemente en leert wat wel – en wat niet werkt wanneer je met iemand in gesprek bent die in de weerstand zit of er een gebrek aan (intrinsieke) motivatie is.

Praktisch

De 1-daagse bijscholing voor aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling staat gepland op maandag 22 november van 9.30 – 16.30 uur en is online te volgen. Attendeer ook gerust een collega op deze verdiepingstraining, want iedereen is welkom. Iedereen heeft ten slotte weleens te maken met weerstand.

Deze bijscholing is prima te combineren met de online masterclass: seksueel misbruik 'on top of mind' die ik binnenkort geef.

Investering

Basis

€ 345 vrijgesteld van btw
  • 1-daagse bijscholing aandachtsfunctionaris huiselijk geweld & kindermishandeling

Speciaal aanbod

€ 495 vrijgesteld van btw
  • 1-daagse bijscholing aandachtsfunctionaris huiselijk geweld & kindermishandeling (reguliere prijs €345)
  • Online masterclass: seksueel misbruik 'on top of mind' (reguliere prijs €195)

Vragen over de bijscholing aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling?

Wil je de training op een ander moment volgen? Laat het me weten en ik houd je op de hoogte van nieuwe data!

Heb je behoefte aan een incompany op maat gemaakt traject, een andere verdiepingstraining, webinar voor aandachtsfunctionarissen of een strategie voor de komende jaren? Neem contact met me op, want ik denk graag met je mee.