Luister en ervaar hoe je seksueel gedrag en zorgen bespreekbaar maakt met opvoeders en kinderen

“Soms zie ik seksueel gedrag bij een kind wat ik met een ouder moet bespreken, maar hoe doe ik dat op zo’n manier dat de ouders het ook écht horen?"

Klik hierboven en beluister 11 geluidsfragmenten die je helpen om het gesprek te voeren met ouders, kinderen en collega's.

Ben jij een hulpverlener en herken jij je hierin?

Je signaleert gedrag van een kind dat niet oké is en weet dat je daar iets mee moet, maar je gedachten gaan als een achtbaan, omdat je niet weet hoe je dat moet aanpakken en vooral hoe je het bespreekbaar kunt maken.

​Je vindt het lastig om in het gesprek met ouders juist het specifieke gedrag binnen de situatie te bespreken.

​Je hebt moeite om met weerstand om te gaan wanneer je die bemerkt gedurende een gesprek met opvoeders.

Wanneer je je zorgen maakt over meerdere zaken omtrent het seksuele gedrag van een kind, vraag je je vaak af hoe je dat nou op zo’n manier met ouders kunt delen, dat je de vertrouwensband met de ouders/verzorgers niet verliest.

​Je hebt behoefte aan concrete en heldere voorbeelden hoe je letterlijk bepaald seksueel gedrag bespreekt.

​Je wilt lastige zaken bespreekbaar kunnen maken, maar wel in contact blijven met de ouders en verzorgers met wie je werkt

Ik begrijp hoe jij je voelt...

zien

Ik herken het zelf natuurlijk ook uit mijn werk als maatschappelijk werker bij wat toen nog Bureau Jeugdzorg heette. En ook vanuit mijn werk als pedagogisch medewerker in de kinderopvang en gezinsvervangende tehuizen. Het is een gevoelig onderwerp, waarbij jij vanuit jouw professionele rol als bijvoorbeeld hulpverlener, pedagogisch medewerker of leraar wilt helpen, maar ook ervaren professionals worstelen soms met het bespreekbaar maken van seksueel gedrag.

zwijgen

Maar wat gebeurt er als wij bepaald gedrag door de vingers zien, het niet bespreekbaar maken en onze mond houden? Wat doet dit met het kind? Hoe ontwikkelt het kind - dat het seksuele gedrag liet zien - zich? En hoe zou jij je dan voelen? Jij als echte hulpverlener, leraar, pedagogisch medewerker weet dat je dit bespreekbaar moet maken.

horen

En ik geloof dat jij dat ook kunt… je hebt alleen nog wat handvatten nodig, die ik je kan geven. En zodra jij weet hoe je seksueel gedrag bespreekbaar maakt, maak jij impact als professional en kun jij dat échte verschil maken! Luister naar Naomi op een bandje en leer hoe ik seksueel gedrag bespreekbaar maak. Ik doe het voor, hoe fijn is dat? Jij weet dus precies wat ik zeg en met welke intonatie en articulatie ik dat doe. Je kunt het zo vaak terugluisteren als je wilt.

Als trainer van aandachtfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling kreeg ik vaak de vraag: "Kun je dit niet opnemen? Dan kan ik het nog eens terugluisteren."

MET DEZE LUISTERTRAINING ONTDEK JE:

hoe je seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar maakt met henzelf en met de ouders;

hoe je een kind aangeeft dat je seksueel gedrag toch met ouders zal moeten bespreken, ondanks dat het kind aangeeft dat niet te willen, met behoud van de relatie;

hoe je de thema’s grenzen en geheimen bespreekbaar kan maken met ouders en het kind door middel van alledaagse haakjes;

hoe je een gesprek met ouders kunt opbouwen en voeren aan de hand van de DESSAUR-Methode, maar soms ook van de geijkte paden kan afstappen;

hoe je kunt inspelen op weerstanden van de verzorgers tijdens het gesprek;

hoe je bepaald gedrag letterlijk kunt bespreken met opvoeders inclusief de intonatie en articulatie;

hoe je seksueel gedrag luchtig bespreekbaar maakt, maar tegelijkertijd wel de boodschap overbrengt;

hoe je in gesprek kunt gaan met een collega die seksueel gedrag op een manier bespreekbaar maakt waar jij niet achterstaat;

hoe je een gesprek met ouders kunt opbouwen en in contact kunt blijven, ondanks dat je lastige zaken bespreekbaar maakt;

hoe je kunt inspelen op weerstanden van de ouders/verzorgers tijdens het gesprek;

hoe je een gesprek met een kind kunt aanpakken waarbij je hen regie laat behouden, maar toch de lead hebt;

hoe je omgaat met andere culturen wanneer het gaat over een gesprek rondom seksualiteit;

hoe de taal invloed heeft op het verloop van je gesprek en wat de rol is van het non-verbale.

‘Wat gaat Naomi toch lekker helder in gesprek met ouders, verzorgers en kinderen."

ZO WERKT HET

Dessaur Trainingen Luistertraining

Luisterfragmenten

Je ontvangt direct een e-mail met toegang tot de luistertraining. Deze kun je in één keer beluisteren of je kiest het luisterfragment van het thema dat momenteel speelt.

Transcripties

Wil je alle fragmenten ook graag nalezen, maak dan gebruik van de luistertraining inclusief de transcripties. Je ontvangt dan direct toegang tot alle luisterfragmenten en tevens ontvang je alle transcriptiebestanden van de fragmenten. Op die manier heb je een handig naslagwerk voor op je bureau.

INVESTERING

Profiteer van een eenmalige, tijdelijke introductieprijs:

Individueel

€ 97 excl. btw
 • 11 luisterfragmenten
 • Beluister de fragmenten zo vaak als je wilt
 • 'Life-time' beschikbaar om te downloaden

Organisatie

€ 497 excl. btw
 • 11 luisterfragmenten
 • Beluister de fragmenten zo vaak als je wilt
 • Transcriptiebestanden
 • 'Life-time'beschikbaar om te downloaden
 • Geschikt voor bedrijfsbrede verspreiding

Zelf heb ik een ontzettend fijne jeugd gehad in een hecht gezin. We bespraken alles met elkaar en ook over seksualiteit was alles bespreekbaar. Niets was gek of vies om te bespreken en ik merkte toen al dat dit bij vriendjes en vriendinnetjes thuis ook anders kon zijn. Er heerst soms echt een taboe rondom seksualiteit. Aangezien ik als leidinggevende en aandachtfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling binnen de kinderopvang met kinderen van 0 t/m 12 jaar werk komen bepaalde vraagstukken ook in de praktijk voor. We zien dat dat Pedagogisch Medewerkers het soms lastig vinden om met bepaalde situaties om te gaan. Het is zo fijn om handvatten van Naomi mee te krijgen. Zo leren we met elkaar hoe we het beste met bepaalde situaties om kunnen gaan. Alleen al het sparren met elkaar, maakt dat er meer openheid in komt.

Door het luisteren naar Naomi op een bandje besefte ik me nog meer dat het zo belangrijk is om over seksualiteit te praten met het kind. Het is zo makkelijk om het te negeren, maar dat is natuurlijk helemaal niet goed. Zo blijft het kind met vragen en soms ook zorgen zitten. Ik heb stukken beluisterd op mijn laptop. Ook mijn puberdochter van 16 jaar heeft even mee geluisterd en moest af en toe even lachen. Ze gaf zelf ook gelijk aan dat ze het zo fijn vindt dat wij altijd overal over praten. Zij ziet dat dit bij veel vriendinnen thuis niet gebeurt.

Ik raad Naomi op een bandje aan iedereen aan! Niet alleen voor iedereen die met kinderen werkt. Ik zou dit bandje zelfs ook elke ouder gunnen. Er moet meer openheid komen over dit onderwerp en daar zou thuis vertrouwd bij het gezin een start gemaakt moeten worden. Ik heb alvast mijn andere leidinggevenden blij gemaakt met dit bandje en erop gehamerd dat zij dit bespreekbaar ‘moeten’ maken met het team. Zij reageerden allen erg positief. Zelf ga ik het snel bespreekbaar maken met het team en ik denk dat we mede door dit bandje weer een stap hebben gemaakt in het bespreekbaar maken van seksualiteit. Dank je wel Naomi!

Anke Dekkers

Locatieverantwoordelijke Kinderopvang Kwest

WAT GA JE ERVAREN ALS JE JE AANMELDT:

Door regelmatig te oefenen, merk je dat je seksueel gedrag eenvoudiger bespreekbaar maakt.

Je ervaart dat je een gesprek zonder zweethanden en extra spanning aangaat en leert vertrouwen op je eigen taal.

Je kunt specifiek seksueel gedrag bespreekbaar maken met verzorgers.

Veelgestelde vragen

"Het klinkt zo simpel als je het Naomi hoort voordoen, dat ik gesprekken nu ook sneller aan zal gaan."

INVESTERING

Profiteer van een eenmalige, tijdelijke introductieprijs:

Individueel

€ 97 excl. btw
 • 11 luisterfragmenten
 • Beluister de fragmenten zo vaak als je wilt
 • 'Life-time' beschikbaar om te downloaden

Organisatie

€ 497 excl. btw
 • 11 luisterfragmenten
 • Beluister de fragmenten zo vaak als je wilt
 • Transcriptiebestanden
 • 'Life-time'beschikbaar om te downloaden
 • Geschikt voor bedrijfsbrede verspreiding