Weet jij genoeg van letselduiding?

Vaak krijg ik binnen trainingen over de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling vragen over letselduiding bij kinderen. Goede en logische vragen.

De vier meest gestelde vragen:

  1. Hoe herken ik of iemand letsel is aangedaan of dat het om een ‘gewone’ verwonding gaat?
  2. Hoe zorg ik dat ik bewijsmateriaal verzamel. Maak ik er een foto van?
  3. Wat doe ik met een niet-pluis gevoel, ook al krijg ik van ouders of het kind een goede verklaring rondom het letsel?
  4. Wat moet ik überhaupt weten van letselduiding?

Uiteraard ben ik daarover gaan nadenken. Ik ben toen gekomen tot het principe van de ‘Driehoek van letselduiding’.
Ik behandel dit in bijna elke training die gaat over de aanpak ‘Huiselijk geweld en kindermishandeling’ en leer dit aan aandachtsfunctionarissen die ik opleid.

Omdat dit waardevolle informatie is voor elke professional en ik deze kennis graag wil delen, heb ik besloten er een video over te maken.

Tenslotte geef ik je ook nog een belangrijke vraag, of eigenlijk een opdracht mee. Als jij naar letsel kijkt, herken je dan de vraag ‘zou het kunnen dat?’

  1. Zou het kunnen dat dit letsel gekomen is door een verwonding?
  2. Zou het kunnen dat dit letsel bewust is toegebracht?
  3. Zou het kunnen dat dit letsel….

Als dit het geval is dan staat je sowieso uitzoekwerk te doen en is overleg met een collega, bijvoorbeeld de aandachtsfunctionaris, en/of een belletje met ‘Veilig Thuis’ nodig.

Oke… en omdat ik het niet kan laten nog twee tips:

  1. Wacht nooit met handelen in het geval van letsel. Reden is dat het letsel verandert in hele korte tijd en dan kan een letseldeskundige er niks meer mee. Is de vaste collega waar je dit altijd mee moet bespreken er niet? Jammer dan! …Toch handelen! Bel bijvoorbeeld met Veilig Thuis of zoek een andere collega op.
  1. Bedenk dat ouders soms ook niet weten waar letsel vandaan komt en kunnen schrikken. Verwijs ouders daarom door naar bijvoorbeeld de huisarts of de spoedeisende hulp.

Succes en laat je me even weten of je hier wat aan hebt?

PS: Wil je me helpen? Ken jij andere professionals voor wie mijn diensten en/of video-blogs waardevol zijn? Stuur dit bericht dan door en stel ze op de hoogte. Dank je wel!

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.