Seksualiteit en kinderen: Vanaf welke leeftijd ‘moet’ je er wat mee?
Vandaag lanceer ik een online mini-cursus voor ouders: Kinderen en seksualiteit: Vanaf welke leeftijd ‘moet’ je er wat mee?
Een praktische, online cursus voor ouders vol informatie. Ik realiseerde me dat een dergelijke cursus nog niet bestond terwijl het voor een gezonde opvoeding essentieel is dat ouders vanaf jonge leeftijd met hun kinderen praten over seksualiteit, intimiteit en relaties. Wanneer dat gebeurt zullen kinderen de ruimte voelen om vragen te stellen over seksualiteit, grenzen te herkennen en aan te geven en leren ze dat zij zelf de baas zijn over hun eigen lichaam. Kinderen zullen sneller herkennen wanneer een situatie niet oké is, en zullen ook sneller aan de bel trekken als er problemen zijn.
Een goede seksuele vorming en opvoeding zorgt ervoor dat jongeren ‘de eerste keer’ langer uitstellen, een positievere seksuele beeldvorming en beleving kennen, minder bedpartners krijgen, verminderd risicogedrag vertonen, meer plezier beleven aan seks en minder kans hebben om slachtoffer te worden van seksueel misbruik. (Bron: de richtlijn van de WereldGezondheidsOrganisatie, WHO, over de seksuele en relationele opvoeding.) Praten over seksualiteit en het lichaam hóórt dus gewoon bij een goede opvoeding. Maar hoe pak je dat aan?
Goed nieuws! Het hoeft niet moeilijk en zwaar te zijn!
We beschermen onze kinderen met kniebeschermers als ze gaan skaten, tegen de zon met de duurste zonnebrandcrèmes en we zorgen dat ze zwemles krijgen om niet te verdrinken. Maar we leren ze niet, te beperkt of te laat, om te praten over de eerste keer in bed met een vriendje of vriendinnetje, de veranderingen in hun lichaam, of de mogelijke twijfel over hun seksuele geaardheid. Daarbij is het bevorderen van de (seksuele) weerbaarheid, het leren herkennen van de eigen grens en die van de ander, cruciaal en het verhoogt het ‘seksueel bewustzijn’.”
Als netwerk van professionals die met kinderen werken, kunnen we samen met ouders optrekken om een meer open klimaat te creëren: een wereld waarin kinderen zich veilig voelen om te praten over gevoelige onderwerpen en om hun eigen grenzen aan te geven.
In deze online cursus leer ik in 3 trainingsvideo’s hoe ouders alledaagse momenten kunnen gebruiken om seksualiteit aan de orde te stellen. Je leert dat bespreekbaarheid de sleutel is voor een zo veilig en gezond mogelijke jeugd. Je kunt deze video’s ook als inspiratie gebruiken, samen met ouders bekijken of misschien heb je zelf interesse? Het staat je vrij om de cursus te bekijken met wie je maar wilt!
Ik ben heel blij dat Marianne Cense van Rutgers, Kenniscentrum Seksualiteit, alvast een kijkje nam en het initiatief toejuicht. Ze zei: ‘Seksuele opvoeding is in de eerste plaats een taak van de ouders. Er zijn inderdaad ouders die het lastig vinden om het over seksualiteit te hebben met hun kind. Deze cursus laat zien hoe je dat kunt doen. Goed dat deze voor alle ouders beschikbaar is.’
Omdat je mij al volgt, wil ik jou als eerste deze online mini-cursus aanbieden. Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het me weten? Vanaf vandaag kun je je hiervoor aanmelden.
Afgelopen dinsdag ging ik overigens, met groep 7 en hun ouders van de Freinetschool in Delft, in het kader van de lancering in gesprek over seksualiteit. Het was gaaf om te doen en werd heel positief ontvangen!
Help je mee door dit bericht verder te verspreiden?
P.S: Wil je me helpen? Ken jij andere professionals voor wie mijn diensten en/of video-blogs waardevol zijn? Stuur dit bericht dan door en stel ze op de hoogte. Dank je wel!
Checklist Meldcode Proof
Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!
Naomi's Bespreekboom
Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.