Omdenken
Als kind keek ik al geboeid en met veel bewondering naar de Oprah Winfrey Show. Oprah Winfrey, met haar spraakmakende interviews en bijzondere experimenten, werd een belangrijk vrouwelijk rolmodel voor me.
Wat ik bijzonder aan Oprah vind is dat ze een getraumatiseerd kind is dat zich heeft ontwikkeld tot één van de iconen van deze tijd. Helaas bestaat de Oprah Winfrey show niet meer, maar ze is gelukkig nog steeds actief op tv en in de maatschappij.
Oprah Winfrey is ervan overtuigd dat onderwijs de sleutel is naar vrijheid en een betere toekomst. Daarom heeft ze via The Oprah Winfrey Foundation honderden subsidies verleend aan organisaties die zich inzetten voor onderwijs en emancipatie van vrouwen in Amerika en daarbuiten. Daarnaast geeft ze beurzen aan studenten die hun opleiding willen gebruiken om de gemeenschap waar ze zelf vandaan komen verder te helpen.
Een tijdje geleden was er op de Amerikaanse televisie bij CBS Nieuws een ‘60 Minutes’ met Oprah Winfrey en Bruce Perry, een Amerikaanse neurowetenschapper en psychiater gespecialiseerd in vroeg kinderlijk trauma. Tijdens deze 60 minuten ging het over een vraag die mijn hoofd deed tollen. Een vraag waarvan ik graag zou willen dat iedereen die in zijn of haar oren knoopt.
Welke vraag dat is hoor je in deze video:
Het is geweldig dat Oprah deze vraag meeneemt naar haar Foundation, zodat kinderen overal ter wereld op een veel betere, passendere en effectieve manier worden benaderd. Met zo’n simpele vraag veranderen we het denken over beschadigde kinderen en ontstaat er plotseling ruimte voor een oplossing. Wat zou het prachtig zijn als ook wij kinderen met deze vraag kunnen benaderen in verschillende situaties waarin ze getraumatiseerd gedrag laten zien.
Als je het gesprek met Oprah en de anderen wil bekijken kun je hier klikken voor de verkorte versie en het gehele gesprek kun je hier zien [wel aanmelding ver eist van CBS].
Wat levert deze vraag jou op?
Laat het me weten door een berichtje achter te laten op mijn Facebookpagina. En als je er toch bent, geef mijn pagina meteen een ‘like’, zodat je niets meer mist van datgeen wat ik plaats en deel.
P.S: Wil je me helpen? Ken jij andere professionals voor wie mijn diensten en/of video-blogs waardevol zijn? Stuur dit bericht dan door en stel ze op de hoogte. Dank je wel!
Checklist Meldcode Proof
Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!
Naomi's Bespreekboom
Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.