Neem jij kindermishandeling serieus? Dit is wat je erover moet weten!
Een aantal keer per jaar verzorg ik een open aanbod training voor 13 toekomstige Aandachtsfunctionarissen. Deze gedreven groep deelnemers bestaat uit professionals met verschillende werkachtergronden uit het hele land.
Ik ben blij dat ze er zijn, want deze mensen hebben we keihard nodig! En doordat ze deze training volgen kunnen ze straks de aanpak tegen huiselijk geweld, seksueel misbruik en andere vormen van kindermishandeling zorgvuldig vormgeven in hun eigen organisatie. Zij weten dan precies hoe ze de Meldcode kunnen implementeren en borgen. Zodat zij en hun collega’s precies weten wat ze moeten doen bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling.
Ze maken onder mijn begeleiding een plan van aanpak en maken de Meldcode organisatiespecifiek als dat nog nodig is. Zo hebben ze straks een document waarmee ze direct aan de slag kunnen. Zij kunnen dan dat moeilijke gesprek over hun zorgen aangaan met betrokkenen en écht het verschil maken in het (vroegtijdig) stoppen van de geweldspiraal bij een volwassene of kind.
Herken jij jezelf in het volgende:
- Ik wil een Meldcode die aan alle wettelijke eisen voldoet, maar ik weet niet waar ik moet beginnen en hoe ik een goed onderbouwd plan van aanpak maak;
- Ik wil mijn collega’s kunnen coachen, zodat ook zij huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel misbruik de aandacht geven die het verdient;
- Ik wil niet bij een organisatie werken die signalen van kinderen of volwassenen niet ziet of de ogen sluit voor deze problematiek. Hoe handelen wij zorgvuldig bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld?
- Ik wil weten welke vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling er eigenlijk zijn en wat de kindcheck precies inhoudt;
- Ik voel mezelf (nog) niet zeker genoeg om als specialist in de organisatie zorgen rond kindermishandeling of huiselijk geweld op zorgvuldige wijze bespreekbaar te maken met betrokkenen en collega’s hierin te coachen.
- Loop jij ook met deze vragen en dilemma’s rond? Meld je dan gauw aan voor de training Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.
Wat kun je nog meer verwachten deze training? Ik verklap alvast iets bijzonders, want op de tweede dag deelt een ervaringsdeskundige van Stichting Praat een persoonlijk ervaringsverhaal over kindermishandeling. Dit is iets wat nog in geen enkele andere aandachtsfunctionarissen training gebeurt, terwijl dit juist zo waardevol is. Lees hier wat je nog meer kunt verwachten.
Bekijk deze video waarin ik vertel over de training voor aandachtsfunctionarissen.
Lees hier meer over de training of meld je meteen aan
Heb je nog vragen over deze training? Bel of mail me gerust.
Reactie van een deelnemer:
‘Ik heb onlangs bij Naomi de training Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling mogen volgen. Wat ik over Naomi kan vertellen is dat ze veel kennis en ervaring heeft op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling. Ze weet een goede balans te vinden tussen leren en ervaren waardoor de training boeiend blijft. Ze is ook erg betrokken bij de deelnemers waardoor ze in een korte tijd genoeg veiligheid weet te creëren zodat deelnemers open en eerlijk kunnen reageren op situaties die tijdens de training ontstaan. Als jij of je team nog getraind wil worden kan ik haar aanbevelen!’
Daan – Aandachtsfunctionaris in zorg en welzijn
Voel je vrij om mijn deze blog verder te delen via mail of met één van de social media kanalen. Op deze manier hebben meer mensen de kans om dat grote verschil verschil te maken!
Checklist Meldcode Proof
Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!
Naomi's Bespreekboom
Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.