Mensenhandel De Podcast: wat heb jij ervan opgestoken?
Wat ooit begon met een traject voor een moeder die aangaf hulp nodig te hebben bij de seksuele opvoeding van haar kinderen (waarvan bleek dat zij uitgebuit is geweest door haar ex-partner en de vader van haar kinderen), eindigde in Mensenhandel de Podcast. Een serie van elf afleveringen en een fantastisch mooie samenwerking met Comensha.
Met deze podcastserie hebben we een verhaal laten horen uit de eerste hand, waarin veel verschillende onderwerpen te horen zijn waar we het met zijn allen niet zo snel over hebben.
Omdat deze onderwerpen schuren. Spannend zijn. Soms oncomfortabel voelen om over te praten. En juist daarom is het belangrijk dat ze aandacht krijgen.
Zoals bijvoorbeeld hoe je omgaat met het thema seksualiteit als je zelf seksueel geweld hebt meegemaakt. We praten ook over herstel in trauma, hoe zo’n traject verloopt bij de politie en in de advocatuur, we hebben het over huiselijk geweld en kijken vanuit het perspectief van de kinderen.
Ik hoop dat wij mensen wijzer heb gemaakt. Als is het maar één iemand die in deze situatie zit en die zich nu beter gehoord voelt. Gesterkt voelt. Of één iemand die alerter is na het horen van de podcastserie, en wellicht iemand kent die in mensenhandel verstrikt is geraakt en nu de puzzelstukjes op hun plaats kan leggen.
Dan hebben we met deze podcastserie al het verschil gemaakt. Dan is het geslaagd. En alles wat daarna komt is bonus.
Dit project heeft mij persoonlijk ontzettend veel opgeleverd. Ik heb me enorm kunnen verdiepen in een thema waar ik wel kennis van had, maar nu nóg veel meer over weet. En wat ik vervolgens weer overdraag aan de mensen waar ik mee samenwerk, onder andere de Aandachtsfunctionarissen Huiselijk Geweld en Kindermishandeling die ik opleid.
Uiteindelijk hopen wij natuurlijk echt vanuit het diepste van ons hart dat we zoveel mogelijk mensen bereiken met deze podcast.
En dat al deze mensen na het luisteren ervan, als het ware een goede training over het thema hebben gehad: wat ze kunnen doen en betekenen, maar ook dingen hebben geleerd die ze op alle andere vormen van geweld en het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen kunnen toepassen.
In de laatste aflevering van deze podcastserie praten Joyce Tacl (mijn mede-interviewer) en ik ook onze belangrijkste eyeopeners, wat het ons heeft opgeleverd en welke tips wij hebben voor de overheid – op basis van de vragen die wij aan alle experts die wij hebben geïnterviewd stelden. Ik heb met heel veel plezier samen met Joyce aan deze podcastserie gewerkt.
Zoals bij mij vaak gebeurt, lopen projecten vaak uit de hand omdat mijn hart overloopt en ik het alsmaar interessanter vind worden. Dan worden projecten groter en groter, en betekenisvoller omdat het steeds verder verrijkt kan worden.
En nu even los van het verzoek om deze waardevolle Mensenhandel de Podcast zoveel mogelijk te delen met collega’s en met mensen die hier mogelijk zelf ervaring mee hebben of mogelijk zelf slachtoffer zijn:
Ik ben ook erg benieuwd wat het jou heeft oplevert. Ga je nu iets anders doen dan dat je voorheen deed?
Laat het me weten via naomi@dessaurtrainingen.nl
Checklist Meldcode Proof
Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!
Naomi's Bespreekboom
Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.