Luister jij naar je intuïtie?

Vaak hoor ik professionals zeggen: ‘Ik maak me zorgen om een kind, maar ik weet niet zeker of ik het wel bij het rechte eind heb’. Misschien herken je dat: soms merk je iets vreemds bij een kind waarvan je een niet-pluis-gevoel krijgt. Maarja, alleen zo’n gevoel, daar kun je toch niets mee?

Zelf heb ik het ook vaak genoeg ervaren dat ik twijfelde: weet ik wel genoeg? Misschien is er helemaal niets aan de hand? Ik moet toch wel feiten hebben om te handelen? Moeten er niet méér mensen zich zorgen maken voor ik actie onderneem? Wat als ik het mis heb? We hebben allemaal de neiging om onze eigen intuïtie weg te rationaliseren.

Hoe begrijpelijk ook, van deze manier van denken moeten we af.

Vaak wordt er ten onrechte negatief gesproken over onderbuikgevoelens. En dat is jammer. Want je intuïtie is juist een belangrijk compas in die eerste stappen naar verandering.

Als jij een knoop in je buik krijgt, als er alarmbellen afgaan of als je zelfs maar een lichte zorg hebt over een kind, doe er dan iets mee. In dit stadium is het namelijk absoluut nog niet aan de orde dat je een sluitend verhaal nodig hebt of ondersteunende bewijslast. Het gaat gewoon om een kind waarover je zorgen hebt. Een kind dat gehoord moet worden.

Dus deel je zorgen. Dat kan met het kind, maar ook met collega’s of de ouders van het kind. Vraag eens rond bij andere professionals. Vertel wat je zorgen zijn. Vraag om advies. Natuurlijk kun je ook altijd Veilig Thuis bellen (0800-2000), waar ze je kunnen adviseren over de te nemen stappen.

Als er een probleem is met een kind, is het van levensbelang dat er iemand is die het opmerkt. En dat begint vaak, heel basaal, bij die intuïtie. Neem je eigen intuïtie dus serieus. Want als je dat doet, neem je ook het kind serieus.

Reageer gerust op dit bericht in de comments, Facebookpagina of deel dit bericht met jou netwerk.

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.