Kindermishandeling herkennen als professional

Wat nu als je zorgen hebt om een kind? Er zijn signalen waarvan jij een niet pluis-gevoel krijgt. Je vermoedt dat er iets niet in de haak is maar je twijfelt of je het wel goed ziet. Misschien valt het allemaal wel mee? En zie je het helemaal verkeerd?

Voor veel mensen is de drempel om de stappen van de meldcode te volgen heel hoog. Waarom? Omdat ze pas actie durven ondernemen als ze zeker weten wat er aan de hand is. Maar dat is nergens voor nodig! In deze video vertel ik je hoe je die drempel kunt verlagen zodat je die belangrijke stap toch kunt zetten.

Bedenk je als allereerste het volgende: jij hoeft het niet te bewijzen. Het gaat erom dat je jouw onderbuik gevoel serieus neemt en iets doet! Zoals een collega of expert inschakelen. Liever een advies vragen, overleg of een desnoods  melding te veel dan te weinig. En doe het ook nooit alleen! Het is aan jouw om je zorgen te delen, niet om een conclusie te doen of schuldigen aan te wijzen.

Overigens, na een Melding bij Veilig Thuis en een onderzoek door deze organisatie, zullen zij nagaan of jou zorgen terecht zijn of niet. Zo kun je dit ook aan ouders of verzorgers vertellen, zodat je uit de discussie blijft of iets wel of niet mishandeling is.

Hopelijk helpt dit advies je om je bij een vermoeden van misbruik, mishandeling of geweld stappen te zetten, óók als het loos alarm blijkt te zijn. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en wat je wel/niet bemoeilijkt om actie te ondernemen. Laat gerust een reactie achter.

Deel je ervaringen via mijn Facebookpagina of stuur me een mailtje. Je mag dit bericht natuurlijk ook met jouw netwerk.

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.