Hoe je stiltes in een lastig ‘zorggesprek’ moeiteloos kunt laten bestaan!

Graag neem ik je mee naar een aantal jaren geleden toen ik werkzaam was bij de toegang van Bureau Jeugdzorg. Ik voerde een gesprek met een moeder, waar ik mij ernstig zorgen over maakte. Er was sprake van huiselijk geweld, psychiatrie en drugsgebruik. Ik maakte mij zorgen om haar, de kinderen, haar man, kortom het hele gezinssysteem.

In dit gesprek wilde ik haar duidelijk maken dat deze situatie zo niet door kon gaan. Ik herinner mij nog goed dat ik haar op een gegeven moment de vraag stelde: ‘Hoe zie jij de toekomst voor jouw gezin?’

Ik zag dat deze vraag haar veel deed. Ik zag emotie, haar ogen werden vochtig, ze ging schuiven op haar stoel, ontweek mijn blik en kreeg een gesloten houding.

Ik voelde dat deze vraag wel eens het grote verschil kon gaan maken. En wat deed ik… ik liet het niet even gebeuren, ik verbrak de stilte door te vroeg de vraag te stellen ‘wat gaat er nu door je heen, want er lijkt van alles te gebeuren’. Dat had ik NIET moeten doen, want nu doorbrak ik dit belangrijke moment wat een keerpunt had kunnen zijn in de vicieuze cirkel van geweld en misbruik. Ik zag dat ze zich herpakte en binnen korte tijd was het gesprek ten einde. Wij waren relatief weinig opgeschoten. Ik had mijn zorg wel uitgesproken, maar een echt gesprek was het niet geworden.

Pas achteraf besefte ik dat ik het heel spannend had gevonden dat het stil werd en dat ik mij daar ongemakkelijk bij was gaan voelen. Ik had de stilte doorbroken omdat ik ‘bang’ was voor wat er zou zijn gekomen als ik wel stil was gebleven.

Uiteindelijk heeft deze moeder enorme stappen gemaakt waar ik tot op de dag van vandaag trots op ben en aan terugdenk. Maar als ik die stilte toen langer had durven laten bestaan en had durven wachten op haar verhaal, was de cirkel van geweld vast eerder doorbroken.

In deze videoblog vertel ik je wat de kracht kan zijn van stiltes, waarom het soms lang stil kan blijven gedurende een ‘kwetsbaar’ gesprek en hoe je de stilte kan behouden en zijn werk kan laten doen.

Hoe hanteer jij een stilte? Kan jij het stil laten zijn?

Reageer op mijn Facebookpagina en als je er toch bent, like mijn pagina en mis nooit meer een leuke blog van mij!

P.S: Wil je me helpen? Ken jij andere professionals voor wie mijn diensten en/of video-blogs waardevol zijn? Stuur dit bericht dan door en stel ze op de hoogte. Dank je wel!

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.