
Hier kreeg ik kippenvel van
Toen ik 18 jaar oud was, besloot ik als vrijwilliger bij de Kindertelefoon te gaan werken. Na een korte kennismaking kreeg ik een intensieve training in het voeren van gesprekken met kinderen. Sindsdien heb ik daar zo’n zes jaar gewerkt en later zelfs mijn stage gedaan in het kader van mijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening.
Bij de Kindertelefoon heb ik leren luisteren. Ik heb geleerd open vragen te stellen en suggestieve vragen achterwege te laten. Ook leerde ik de meest ingewikkelde zaken bespreekbaar te maken, omdat we echt over van álles werden gebeld. Zoals je in de documentaire ziet, ging het van ‘hoe maak ik een appeltaart’ en ‘hoe schrijf ik een verkering-brief’ tot aan ‘ik word geslagen door mijn moeder’ of ‘mijn opa doet dingen met mijn lijf die ik niet wil’.
De basis van mijn carrière ligt absoluut bij de Kindertelefoon. Tegenwoordig leer ik professionals gesprekken te voeren over zorgen omtrent kinderen en werkelijk goed te luisteren. Het is mijn missie om uiteenlopende, vaak lastige, onderwerpen met kinderen en volwassenen bespreekbaar te maken. Echt luisteren vinden we vaak ingewikkeld. Het is niet altijd gemakkelijk om in het hier en nu te zijn, adviezen en oplossingen even achterwege te laten, uit te gaan van de zelfredzaamheid van het kind en om een gesprek niet te sturen, maar echt bij het verhaal van het kind te blijven. Nieuwsgierig te zijn naar het verhaal achter het verhaal.
Bij de Kindertelefoon hadden (en hebben) kinderen een plek om hun verhaal te doen zonder censuur en zonder dat andere volwassenen meeluisteren. Tegenwoordig kunnen kinderen overigens niet alleen bellen, maar ook chatten. Zelf ben ik weggegaan toen het chatten juist werd opgezet.
Werk jij met kinderen of met ouders? Kijk dan deze documentaire van 15 minuten, zodat je begrijpt welke rol de Kindertelefoon speelt en je kinderen ernaar kunt verwijzen. En nee, je bent geen slechte ouder, verzorger of hulpverlener als een kind besluit naar de Kindertelefoon te bellen. Kinderen hebben het recht hun verhaal te doen op een neutrale plek. En wellicht voelen ze zich daarna zelfverzekerd genoeg om alsnog bij jou te komen.
Deze documentaire vertelt precies waarom de Kindertelefoon nog steeds belangrijk is. Ik denk met liefde terug aan deze tijd. Elke medewerker van de Kindertelefoon maakt een wezenlijk verschil voor ieder kind dat belt, simpelweg door kinderen serieus te nemen.
Ik hoop oprecht dat mijn dochters de Kindertelefoon zullen bellen als ze even geen ruimte voelen om hun verhaal te doen bij ons of iemand anders. Dan weet ik in ieder geval zeker dat er naar ze geluisterd wordt en dat ze samen met de medewerker zullen bedenken wat de volgende stap is. En wie weet bellen ze gewoon omdat ze een appeltaart voor ons willen bakken :-).
Laten we de Kindertelefoon niet vergeten door deze documentaire te kijken. Laat je me even weten wat je ervan vindt en laat je een berichtje achter op mijn facebookpagina?
P.S.: zou je interesse hebben in een volgende stap? Laat het me weten, want ik ben erg benieuwd waar je precies behoefte in hebt.
PSS: Heb je al één van mijn inspirerende e-books gedownload voor professionals: Zeg néé tegen seksueel misbruik bij kinderen, het Spiekbriefje over het voeren van een zorggesprek met ouders en de Checklist Meldcodeproof.
Wil je graag mijn video-blogs in je mailbox ontvangen?
Schrijf je hieronder in.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!