‘Gewoon’ praten met je kind over seksualiteit is niet altijd even gemakkelijk

Sinds een tijd stuur ik vaak (video) blogs aan professionals. Vandaag spreek ik je niet alleen als professional, maar ook als opvoeder, ouder of verzorger aan. De laatste tijd schrijf en spreek ik steeds vaker over het belang van gewoon met kinderen spreken over seksualiteit, intimiteit, relaties en lichaamsbewustzijn. De noodzaak van deze doodnormale zaak is gigantisch groot, maar toch vinden we het ontzettend moeilijk.

In Nederland staan we erom bekend dat we zogenaamd makkelijk praten over bijvoorbeeld seksualiteit, maar in de praktijk zijn we helemaal niet zo taboedoorbrekend. Volwassenen vinden het vaak ingewikkeld om met kinderen te spreken over dit soort thema’s. Hierdoor weten kinderen soms haast niks over seksualiteit en zijn ze niet voorbereid wanneer seksualiteit en alles wat daarbij hoort zich aandient. Als professional, maar zeker ook als moeder van twee jonge meiden, lig ik er zelf soms wakker van. Ik wil dat mijn kinderen hun eigen lijf leren kennen, lekker in hun vel zitten en grenzen leren kennen en kunnen aangeven. Zodat zij sterk in hun schoenen staan en een zo veilige, fijne en gezonde seksuele ontwikkeling als mogelijk doormaken.

Hoe ziet een gezonde seksuele opvoeding eruit?

Ik spreek veel met ouders en allemaal lopen ze met dezelfde vragen rond. Ze maken zich soms zorgen om hun eigen kinderen en vragen zich af: hoe ziet een seksuele opvoeding eruit? Wat is normaal seksueel gedrag op welke leeftijd? Hoe kan ik met mijn (jonge) kind over seksualiteit praten? En kan ik überhaupt iets doen om mijn kinderen te leren grenzen aan te geven en te herkennen bij andere kinderen, zodat ze zo min mogelijk seksuele grensoverschrijdingen meemaken?

Het antwoord daarom is, heel diplomatiek: ja en nee. Garanties heb je helaas nooit, en alle risico’s wegnemen is een utopie.

Wat kunnen we wel doen?

Wat we wél kunnen doen is collectief een klimaat scheppen waarin seksualiteit en andere gevoelige thema’s bespreekbaar zijn, waarin kinderen zelfverzekerd, geborgen en in veiligheid opgroeien, met respect voor hun eigen lichamelijke integriteit en voor dat van anderen. En ouders kunnen een belangrijke, zo niet onmisbare rol spelen in het bespreekbaar maken van die belangrijke normale seksualiteit, het eigen lijf, leuke en niet leuke geheimen, intimiteit en relaties.

Zodat kinderen de ruimte voelen en krijgen om te spreken over leuke en niet leuke ervaringen, dat er belletjes gaan rinkelen als ze iets meemaken waar ze een vervelend gevoel bij krijgen en dat ze vragen durven te stellen als ze iets niet weten of simpelweg nieuwsgierig zijn.

En dit is wat ik bedoel met ‘(seksuele) weerbaarheid’: gevoelige thema’s bespreekbaar maken en kinderen zoveel mogelijk zelfvertrouwen geven. Ik gaf er een interview over in de Gooi & Eemlander. Ik leg daar uit wat het belang is van een vroegtijdige start van de seksuele opvoeding. Klinkt dat als iets ingewikkelds of moeilijks? Dat hoeft gelukkig helemaal niet: elke ouder kan het!

Er zijn een paar praktische tips die je kunt toepassen waardoor jouw kind al vanaf de babytijd een hele natuurlijke en laagdrempelige seksuele opvoeding meekrijgt. En, ik schreef er dit handige, gratis geheugensteuntje over: 10 gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit. Wat je nu kunt downloaden.

Ik vind dat ouders in het bespreekbaar maken van seksualiteit hoofdverantwoordelijk zijn.
Daarnaast ligt er een belangrijke rol voor professionals die met kinderen en/of ouders en verzorgers werken, zoals op scholen, bij het consultatiebureau, de wijkteams en de kinderopvang.

Misschien kom jij, net als ik, regelmatig bezorgde en geïnteresseerde ouders tegen die vragen hebben over dit onderwerp. Ken je zo iemand of ben jij zo iemand? Stuur ze dan dit mailtje door of download mijn 10 gouden tips. Zullen we samen bouwen aan dat open, en veilige klimaat waarin gewone zaken zoals seksualiteit geen taboe meer zijn. Voor onze kinderen!

Reageer gerust op dit bericht in de comments of op mijn Facebookpagina of deel dit bericht met jouw netwerk.

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.