Extra op elkaar letten in deze tijd: 3 tips
De afgelopen tijd zat mijn hoofd behoorlijk vol van de gebeurtenissen in de wereld. Het is haast overal aanwezig. Dan sta ik bijvoorbeeld op het schoolplein, ineens in tranen te praten met een Oekraïense moeder van één van de klasgenootjes van mijn dochter. Ze vertelde: “ik kan niet eens huilen, en het lukt me niet om erover te praten.” Deze emoties en gebeurtenissen moéten wel een impact hebben op hun hele gezin. Ik dacht: zou de juf wel weten dat het meisje in de klas half Oekraïens is? Praten ze hier op school eigenlijk over?
Ook voor ons gezin is de oorlog een aanwezig thema. De kinderen bakken cupcakes om geld in te zamelen voor Oekraïne. Ze kijken het jeugdjournaal, en ik kijk met ze mee. Het is een fijne manier om te checken welke taal ze gebruiken voor kinderen van 8-12 jaar. Het Jeugdjournaal is eerlijk en duidelijk, zonder kinderachtig te worden.
Het Jeugdjournaal kijken is ook een mooie aanleiding om verder het gesprek met kinderen te voeren en te checken of ze dit ook op school bespreken: wat hebben ze er al over geleerd? Misschien kunnen jullie er thuis over verder praten.
Het gaat ons allemaal aan
Die bespreekbaarheid is juist nu zo belangrijk. De oorlog raakt ons als collectief. Het is overal op het nieuws, het is zichtbaar op straat, verenigingen en scholen houden inzamelingsacties, er zijn demonstraties. Dat kan voor veel mensen behoorlijk overweldigend zijn.
En dat merk ik zelf ook, want de oorlog zit ook in mijzelf. Zelfs als derde generatie joodse vrouw zijn de trauma’s nooit ver weg. Dat maakt mij bewust dat je nooit precies weet wat deze oorlog bij iemand kan triggeren. Misschien heeft iemand zelf ervaringen met een eerdere oorlog: als vluchteling, militair, of als (klein)kind van oorlogsslachtoffers.
We zien het vaak niet aan iemands buitenkant. Maar mensen met trauma’s kunnen door het nieuws in één klap worden teruggeworpen in de tijd: ze kunnen last krijgen van herbelevingen, slapeloosheid, stress en angst. Maar ook mensen zonder directe link met een oorlog of Oekraïne kunnen getriggerd worden door de overweldigende gebeurtenissen. Je weet nooit wat iets losmaakt bij iemand.
Daarom 3 tips:
1. Laten we een beetje op elkaar letten. Blijf nieuwsgierig naar elkaar, ga met elkaar in gesprek, check hoe het met de ander gaat. Let extra goed op bij kinderen: zijn er signalen dat een kind verandert in gedrag? En hoe gaat het nu met hun ouders?
2. Bedenkt ook goed als professional: waar raakt dit jou? Als professionals moeten we kunnen reflecteren en spiegelen. Kijken welke emoties en verborgen pijn dit oproept bij jou kan moeilijk maar ook verhelderend zijn, en je helpen in gesprekken met anderen.
3. Ga in gesprek met ouders of kinderen. Stel open vragen en vraag gewoon eens: “hoe is het met jullie? Hoe is dit voor jullie, met alles wat er speelt?”En dan is het fijn als je daar niet snel weer mee stopt. Houd het gesprek gaande zolang die persoon daar behoefte aan heeft. Hou ook signalen van kinderen in de gaten, en vraag hulp van collega-professionals als je je zorgen maakt.
De enorme barmhartigheid, gastvrijheid en gulheid die Nederland laat zien kan heftige gevoelens oproepen. De AZC’s zitten nog hartstikke vol met mensen die wachten op een verblijfsvergunning, de grenzen staan niet voor iedereen ruimhartig open. Dat kan mensen triggeren, of zelfs gevoelens van jaloezie oproepen. Ik hoop dat we ons blijvend inzetten voor álle mensen in nood, nu en in de toekomst.
Zorg goed voor jezelf, en kijk om naar elkaar.
Nieuwe training
Als professional ben je vaak de eerste persoon die signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling opmerkt. Die signalering is de belangrijke eerste stap richting een oplossing voor ouders en/of kinderen.
Maar hoe signaleer je dan? En vooral: hoe handel je dan vervolgens? In mijn training Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld & Kindermishandeling ontdek je hoe in jouw organisatie hiermee om kunt gaan.
In de training:
· leer je werken met de Meldcode
· ga je aan de slag met gespreksvaardigheen
· ga je het geleerde direct oefenen met een trainingsacteur
· ga je in gesprek met een ervaringsdeskundige van Stichting Praat
· ontwikkel je een eigen Plan van Aanpak, op maat gemaakt voor jouw organisatie
De nieuwe driedaagse training staat begint op 24 mei.
Ontdek alles over de training Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld & Kindermishandeling
Checklist Meldcode Proof
Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!
Naomi's Bespreekboom
Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.