Er voltrekt zich een stille ramp

Ik merk al een tijdje dat professionals in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang tegen hun grenzen aanlopen. Mensen zijn overwerkt. Er is een nijpend personeelstekort en dat zorgt voor allerlei organisatorische problemen. 

Ik weet uit ervaring met mijn eigen kinderen hoe fijn het is voor ouders, maar zéker voor de kinderen zelf, om een vaste kracht op een groep te hebben. Dat vaste vertrouwde gezicht dat de kinderen en hun gezinssituatie kent – het is goud waard. Helaas is het nu rennen en vliegen met roosters, invallers en stagiaires. 

Maar het probleem is groter.

Voor sommige kinderen is de school of de kinderopvang één van de weinige veilige plekken die ze hebben. Voor kinderen die bijvoorbeeld mishandeling, verwaarlozing of misbruik meemaken is school, kinderopvang of de BSO vaak een rustpunt. Daar worden zij gezien door hun vaste begeleider, daar worden ‘niet-pluis-signalen’ opgemerkt. Daar ontstaat vaak dat belangrijke eerste gesprek met ouders of verzorgers waardoor de spiraal van geweld wordt doorbroken. Zeker na anderhalf jaar van lockdowns is het belangrijk dat er kwalitatieve zorg en onderwijs geleverd blijft worden aan kwetsbare kinderen en hun gezinnen. Maar dat kan nu simpelweg niet.

Waar doe je het voor?

Daarnaast merk ik ook dat leerkrachten en begeleiders minder tijd hebben voor verdieping. Het vereist aandacht, kennis, reflectie en overleg met collega’s om signalen van kindermishandeling op te pikken. Maar in deze periode is het voor veel leerkrachten en andere professionals in de zorg en de kinderopvang vooral overleven. Er is nauwelijks nog tijd voor verdiepingscursussen en professionalisering. Terwijl personeel juist op die momenten even op adem komt, ze nieuwe inspiratie krijgen, en weer voelen waarom ze voor hun vak hebben gekozen. 

In de Week tegen Kindermishandeling deed ik een oproep aan de politiek om dit probleem te onderkennen. Onderaan deze blog lees je de andere berichten met mijn oproep die in de media verschenen. 

Het personeelstekort moet structureel worden aangepakt. Met vaste contracten, goede salarissen, maar ook met erkenning. Er moet ook meer ondersteunend personeel komen, ‘gewoon’ iemand die op de BSO ook de babyflesjes klaarmaakt en de appeltjes schilt. Zodat de geschoolde krachten hun zo belangrijke pedagogische vaardigheden kunnen inzetten. 

En probeer toch gebruik te maken van scholing en verdieping. Want dit is waarom ik zo van mijn vak hou. Samen reflecteren, dat rustpunt zijn, afstand nemen en jezelf ontwikkelen. 

Want waarom willen professionals graag met kinderen werken? Om van betekenis te zijn voor hen, niét om een rennende administratie machine te zijn. 

Ik zie dat de deelnemers van mijn trainingen rondlopen met stress. Ze kunnen hun dagelijkse werk en de druk maar moeilijk loslaten. Terwijl ze zo graag met de inhoud van hun vak bezig willen zijn.

Daarom wilde ik ook mijn steentje bijdragen.

In de Week tegen Kindermishandeling heb ik daarom mijn agenda vrijgehouden om professionals te ondersteunen. Met de ‘Klaarstoomweken’ in mijn besloten Facebookgroep voor Aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling ben ik Aandachtsfunctionarissen gaan helpen om in zo min mogelijk tijd tóch een impact te kunnen maken tegen kindermishandeling.

Gratis klaarstoom video’s

Ik heb veel inspiratie en waardevolle informatie gedeeld: over hoe je kindermishandeling kunt herkennen, wat je moet doen als je merkt dat er iets niet pluis is, en hoe je dit in zo min mogelijk tijd in je organisatie kunt implementeren. 

Alle video’s zijn gratis terug te kijken via mijn Facebookgroep voor Aandachtsfunctionarissen, zo kunnen we ondanks de krapte op de arbeidsmarkt ons verdiepen en inzetten voor de kinderen. Let op: terugkijken kan alleen als je lid bent van de groep en tot en met aankomende weekend. Vanaf 29 november 2021 gaan de video’s offline en het zal een betaald product worden, wat je in de toekomst kunt aanschaffen (ook voor niet aandachtsfunctionarissen). Nog geen lid, maar wel aandachtsfunctionaris? Meld je aan en vergeet niet om de drie vragen te beantwoorden, zodat ik je met een gerust hart kan toelaten. 

Doe je mee?

Ik ben ook benieuwd of en hoe jij het huidige personeelstekort ervaart en wat dat betekent voor jouw organisatie, voor jou zelf en wat je merkt aan de kinderen. Wat zou jij nodig hebben om je vak nog beter te kunnen uitoefenen? Praat mee op mijn social media kanalen hier op Facebook, LinkedIn en Instagram of stuur me een e-mail. Jouw input is waardevol! Ik ga graag met je in gesprek, want samen moeten we toch tot oplossingen kunnen komen voor dit nijpende probleem! 

Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen is vaak even kort in het nieuws, en dooft dan weer uit. Denk aan de rel rond Lil Kleine en het vermeende geweld naar zijn partner. Dit soort zaken worden vaak gezien als incidenten, terwijl geweld tegen vrouwen een structureel en onderbelicht probleem is. Op 25 november is het de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, en die dag is hard nodig.

Geweld tegen vrouwen is een probleem wat we in Nederland, maar zeker ook internationaal kennen. Ik lig wakker als ik de nieuwsberichten hoor over Afghanistan, over de vrouwen die weer in de verdrukking komen, over meisjes die niet meer naar school kunnen. Het is wachten totdat de eerste kindhuwelijken weer voorkomen.

Seksueel – en huiselijk geweld zijn de meest voorkomende vormen van geweld tegen vrouwen. Ik realiseer me dat we niet alles kunnen oplossen, maar op dit punt probeer ik mijn steentje bij te dragen. Jij ook? Zo kun je bijvoorbeeld Aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling worden of meer leren over seksualiteit en het bespreekbaar maken van seksueel gedrag van kinderen in de training rondom het Vlaggensysteem. Check hier de trainingen waar jij je nu voor kunt aanmelden in open aanbod. (SKJ geaccrediteerd). 

Luisteren & leren 🎧

Welke podcasts zijn er de laatste tijd weer gelanceerd? Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje. Ook breng ik graag twee oudere podcasts onder de aandacht die nu weer super relevant zijn door het personeelstekort, de aanhoudende corona-crisis en stress die dit met zich meebrengt. 

Wil jij zelf toch aandacht besteden aan scholing, maar herken je het gebrek aan tijd ook binnen jouw organisatie? Ik zet hier nog eens een aantal helpende podcasts voor je op een rijtje die je bijvoorbeeld gewoon kunt beluisteren tijdens een wandelingetje. 

De nationale stoom afblaas dag – in gesprek met Ted Kloosterboer – Alweer eventjes geleden maakte ik deze podcast met Ted Kloosterboer, directeur van Stichting Praat en ervaringsdeskundige op het gebied van kindermishandeling. We spreken over waar wij ons (extra) zorgen over maken gedurende deze corona-crisis. We spreken over het belang van stoom afblazen, wat echt aandacht geven aan elkaar voor ons betekent en wat het effect kan zijn van toenemende stress in gezinnen als het gaat om het toenemende risico van kindermishandeling en huiselijk geweld. In deze podcast spreken wij onze zorg uit over de gezinnen, maar ook voor jou als medewerker is het super belangrijk stoom af te blijven blazen. 

Van wie is de oplossing, van jou of de ander? Coachgesprek met Yvette van den Bos, Aandachtsfunctionaris en locatiemanager bij Stichting KwestIn deze podcast aflevering hoor je hoe ik Yvette van den Bos, aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling en locatiehoofd bij kinderopvang Stichting Kwest, coach bij een prangende en ook herkenbare vraag. ‘Hoe kunnen we er het beste mee omgaan, wanneer wij zorgen hebben rondom een gezin (we deze ook met hen hebben besproken), maar de ouders doen er vervolgens niks mee. Het is een interessante coaching geworden, waar Yvette meerdere eye-openers heeft. Ik weet zeker dat jij hier in de praktijk ook veel aan kunt hebben. 

Hoe vanzelfsprekend is Sinterklaas? – Het is bijna zover! Je schoen zetten, cadeautjes krijgen, surprises maken, pakjesavond… ik blijf me erover verbazen dat we in Nederland er vaak vanuit gaan dat dit voor ieder kind is weggelegd. Maar dat is helaas niet waar. In deze podcast vertel ik wat je kunt doen als je eenmaal je realiseert dat niet alle kinderen zich kunnen verheugen op Sinterklaas. Ik hoor dat dit voor veel mensen een eye-opener is. Luister hier de podcast en deel deze alsjeblieft met je omgeving. 

Gender voor Dummies – Hoe zit dat precies met genderneutrale voornaamwoorden? Wat betekenen alle afkortingen van LHBTIQ+, en hoe moet je omgaan met al die verschillende genderidentiteiten? Zelf raak ik soms echt in de war van alle afkortingen en ‘pronounces’. Luister hier het open gesprek – met oprechte vragen en eerlijke antwoorden – dat ik had met Dirk van Baren, ervaringsdeskundige.

Opgroeien in een AZC – Wat mij betreft echt verplichte kost! Luister naar het verhaal van Angelo die zijn persoonlijke verhaal deelt in mijn podcast over hoe hij 14 jaar doorbracht in een AZC. Hoe kijkt hij als volwassene terug op zijn jeugd, en wat kunnen wij als professionals hiervan leren? 

Kinderen hebben het recht gehoord te worden! Luister echt! – interview Cees Hoefnagels – In het kader van de Week tegen Kindermishandeling interviewde ik Cees Hoefnagels en maakten we de podcast ‘Kinderen hebben het recht gehoord te worden! Luister echt!. Cees is afgestudeerd klinisch psycholoog en onderzoeker. We praten over zijn initiatief voor een ‘Minister van kinderen’ en het laatste onderzoek dat hij deed over self-disclosures (onthullingen bij kinderen). Ik vond het een machtig interessant, leerzaam en inspirerend gesprek. Ik ben erg benieuwd wat jij na het beluisteren van dit gesprek als belangrijkste boodschap meeneemt. Laat je het me weten?

Wil jij me helpen?

Check jij ook altijd reviews voordat je (online) iets koopt? Beoordelingen zijn steeds belangrijker voor bedrijven. Ook voor mij… 

Wil je me helpen? Als je wel eens een training of cursus hebt gevolgd, podcast hebt geluisterd of e-book van me hebt gelezen, wil je dan een review plaatsen op Google? Je helpt andere professionals ermee om een goede keuze te maken om betrouwbare informatie te vinden.

Wat kun je doen? 👉 Ga naar Google en klik op mijn bedrijfspagina op ‘een review schrijven’. Dank je wel alvast!

Tip van de Maand 

Doe wat met het nieuws!

Er is veel aan de hand in het nieuws. De Week tegen Kindermishandeling, de Dag van de rechten van het kind, de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. En actualiteiten zoals rondom de toeslagen affaire en de 1100 kinderen die mede hierdoor uit huis geplaatst zouden zijn. Deze activiteiten vormen allemaal een aanleiding om kindermishandeling en huiselijk geweld bespreekbaar te maken. 

Check eens hoe je collega’s hier tegenaan kijken. Maak bijvoorbeeld een nieuwsbrief met een aantal weetjes, deel kijk- of leestips en/of organiseer een bijeenkomst rondom deze onderwerpen. 

Vaak kun je meer doen dan je dacht. Bespreek het met je collega’s. Wat voor ideeën ontstaan er bij jullie? Meer weten over hoe jij de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling  structureel goed op de agenda kan zetten? Heb je behoefte aan meer en zou je Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling willen worden? Er staan Aandachtsfunctionarissen trainingen voor je klaar waar je je vandaag nog voor kunt opgeven. Check de opties hier.

In de media

Niet alleen kwam er een interview met mij op Kinderopvang Totaal, maar ook was ik te horen bij Omroep West. Je luistert het interview (5 minuten) hier terug:

https://soundcloud.com/omroep-west/door-personeelstekort-kinderopvang-wordt-kindermishandeling-niet-herkend?si=970ed47c6358481eb496c1e9a633e67c

Ook werd ik daarnaast nog een paar keer geïnterviewd over dit onderwerp (waar ik heel dankbaar voor ben, want het is zo nodig om deze ‘stille ramp’ in the spotlights te zetten). Je leest alle artikelen en interviews hier terug:

Interview Metro

Interview Kinderopvang Totaal

Interview JM Ouders

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.