De enge onbekende man in de bosjes

Pas op voor de onbekende man in de bosjes en ga vooral niet met een vreemde mee naar huis!

Dat vertelde mijn ouders mij vroeger om me te behoeden voor kwaad van buitenaf.

Tot mijn achtste, daarna verhuisde we, speelden we vaak met de buurtkinderen in een parkje. Ook als kinderen spraken we over enge mannen en gingen er verhalen over wat er zou gebeuren als je zo’n enge man tegenkwam. Ik kon als klein meisje oprecht bang worden van die verhalen, maar een echt idee van wat het precies inhield had ik er niet bij. Logisch dat ze dat deden en de intentie was natuurlijk heel liefdevol en correct.

De dader is vaak een bekende
Maar….waar zit het daadwerkelijke gevaar?

Inmiddels weten we dat in 93% van de gevallen van seksueel geweld het gevaar juist van heel dichtbij komt, namelijk van vrienden, bekenden, (professionele) kennissen of zelfs de naaste familie. Dat is natuurlijk een vreselijke gedachte, want het is makkelijker bang te zijn voor een vreemde dan voor iemand die je goed kent.

Dus nee, niet elke dader duikt op uit de bosjes in een regenjas. Nu we dat weten, kunnen we ook een volgende stap zetten in het voorkomen van seksueel misbruik.

In deze video-blog vertel ik je wat (professionele) opvoeders met een kind kunnen bespreken om het zo (seksueel) weerbaar mogelijk te maken. Op die manier kun je namelijk verborgen leed zoals seksueel of ander geweld voorkomen.

Ga het gesprek aan!
Maar wat moet je nu doen als je vermoedens hebt van seksueel misbruik? Je kunt in de situatie komen dat je signalen waarneemt die op seksueel misbruik kunnen duiden. Gelukkig hoef jij in de meeste gevallen geen conclusies te trekken. Daar hebben we onder andere Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming voor. Wel zul je de signalen serieus moeten nemen en daarnaar handelen. Wanneer je seksueel misbruik of ander geweld vermoed voel je je misschien machteloos. En dat is logisch: het is hartstikke moeilijk om het gesprek met de ouders of verzorgers aan te kunnen gaan. Maar dat is wel precies wat er moet gebeuren.

P.S: Wil je me helpen? Ken jij andere professionals voor wie mijn diensten en/of video-blogs waardevol zijn? Stuur dit bericht dan door en stel ze op de hoogte. Dank je wel!

Checklist Meldcode Proof Dessaur Trainingen

Checklist Meldcode Proof

Sinds een paar jaar is het voor organisaties die met kinderen werken wettelijk verplicht om de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld toe te passen. Maar hoe doe je dat nu precies, en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Is jouw organisatie al Meldcode Proof? Je komt erachter met mijn gratis checklist!

De Bespreekboom | Naomi Dessaur

Naomi's Bespreekboom

Veel professionals blijven zoeken naar wat de beste manier is om seksualiteit bespreekbaar te maken met ouders of verzorgers. Daarnaast is het op juiste wijze reageren op seksueel gedrag van kinderen of zorgen van ouders hieromtrent een andere grote uitdaging. Om je hierbij te helpen heb ik De Bespreekboom, dé tool voor professionals om seksueel gedrag van kinderen bespreekbaar te maken’ ontwikkeld. Deze gratis tool helpt je om het verschil te maken voor kinderen.